'Koolraap is al een vergeten groente'
Het seizoen is vrijwel ten einde. "We zijn vooral een zomertuin." Brandsma heeft onder meer acht mensen met een beperking in dienst, Land & Boschzigt is namelijk ook een zorgboerderij. Om hen aan het werk (en warm) te houden gaan ze 's winters aan de slag voor Natuurmonumenten, lekker sjouwen in het bos.
De akkers buiten zijn nagenoeg kaal. Op het achterste gedeelte van het land staat een rijtje bruine staken. Brandsma steekt een paar keer met zijn riek in de grond om de aarde om te woelen en haalt wat aardperen naar boven. "Aardperen zijn wortelknolletjes van een zonnebloemachtige soort, een plant die wel twee tot drie meter hoog wordt. Eind september komen er heel kleine, gele bloemetjes aan. Vanaf die periode worden ook de knolletjes in de grond gevormd. Aardperen worden in het Frans topinambour genoemd en in het Engels Jerusalem artichoke. Met name in Frankrijk en Italiƫ wordt er in de keuken veel mee gedaan."
Bron: De Gooi- en Eemlander