"Weet je dat koolraap al een vergeten groente is? En dat bloemkool bij mensen onder de vijftig nauwelijks nog wordt gegeten? Die eten liever broccoli", vertelt Sijmen Brandsma. Hij is eigenaar van Biologisch Dynamische Tuinderij Land & Boschzigt aan de Leeuwenlaan in 's-Graveland.
Het seizoen is vrijwel ten einde. "We zijn vooral een zomertuin." Brandsma heeft onder meer acht mensen met een beperking in dienst, Land & Boschzigt is namelijk ook een zorgboerderij. Om hen aan het werk (en warm) te houden gaan ze 's winters aan de slag voor Natuurmonumenten, lekker sjouwen in het bos.
De akkers buiten zijn nagenoeg kaal. Op het achterste gedeelte van het land staat een rijtje bruine staken. Brandsma steekt een paar keer met zijn riek in de grond om de aarde om te woelen en haalt wat aardperen naar boven. "Aardperen zijn wortelknolletjes van een zonnebloemachtige soort, een plant die wel twee tot drie meter hoog wordt. Eind september komen er heel kleine, gele bloemetjes aan. Vanaf die periode worden ook de knolletjes in de grond gevormd. Aardperen worden in het Frans topinambour genoemd en in het Engels Jerusalem artichoke. Met name in Frankrijk en Italië wordt er in de keuken veel mee gedaan."
Bron: De Gooi- en Eemlander
Abonneren
Vacatures
Sijmen Brandsma van BD-Tuinderij Land & Boschzigt:
'Koolraap is al een vergeten groente'
Publicatiedatum:
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2023-09-22 Moestuinconcept onder glas groeit: bio-tomatenkwekerij omgebouwd
- 2023-09-22 "1 op de 4 mensen die gezond eet, verpest het met verkeerde tussendoortjes"
- 2023-09-22 Vraag naar biologische Libanese appelen en noten hoger dan aanbod
- 2023-09-21 Draag een boer aan voor de Gouden Leeuwerik 2023
- 2023-09-20 "Consument selectiever in kopen gesneden groenten en fruit"
- 2023-09-20 "Er is in Vlaanderen zeker nog potentieel voor duurzame en biologische foodboxen"
- 2023-09-20 Nieuwe versie eliminatiescenario ToBRFV in biologische teelt
- 2023-09-19 "Osteen mango’s zijn bijna op"
- 2023-09-19 "Bijna elk Oekraïens gezin op het platteland heeft wel enkele Juglans Regia bomen in de tuin staan"
- 2023-09-18 "Zonnepanelen op waterbassin is zinnig gebruik van de ruimte"
- 2023-09-18 Ruim 1 op de 3 Nederlandse volwassenen wil gezonder eten
- 2023-09-18 Ekovrienden mogen een kijkje nemen in de boomgaard van Maaike Bischot
- 2023-09-15 Petitie 'Red de Nederlandse appel' gestart
- 2023-09-15 "Biologisch loont, maar afzet is grootste uitdaging"
- 2023-09-15 "Geen overvloed, maar tekort aan blauwe bessen"
- 2023-09-15 Nieuwe lijn vers gesneden kruiden onder Vitalicious BIO-Organic label
- 2023-09-14 Dit zijn de highlights van de Open Field Demo Organic
- 2023-09-14 Bijzondere temperatuurschommelingen vragen om meer flexibiliteit binnen de keten
- 2023-09-14 "Vanaf 1 oktober gaat het eerste halffabricaat van halve en blokjes Hokkaido wintersquash-pompoen met schil de deur uit"
- 2023-09-13 "Snijderijen en horecagroothandels pakken Violetti goed op, alleen Nederlandse retail hapt nog niet toe"