Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Sijmen Brandsma van BD-Tuinderij Land & Boschzigt:

'Koolraap is al een vergeten groente'

"Weet je dat koolraap al een vergeten groente is? En dat bloemkool bij mensen onder de vijftig nauwelijks nog wordt gegeten? Die eten liever broccoli", vertelt Sijmen Brandsma. Hij is eigenaar van Biologisch Dynamische Tuinderij Land & Boschzigt aan de Leeuwenlaan in 's-Graveland.

Het seizoen is vrijwel ten einde. "We zijn vooral een zomertuin." Brandsma heeft onder meer acht mensen met een beperking in dienst, Land & Boschzigt is namelijk ook een zorgboerderij. Om hen aan het werk (en warm) te houden gaan ze 's winters aan de slag voor Natuurmonumenten, lekker sjouwen in het bos.

De akkers buiten zijn nagenoeg kaal. Op het achterste gedeelte van het land staat een rijtje bruine staken. Brandsma steekt een paar keer met zijn riek in de grond om de aarde om te woelen en haalt wat aardperen naar boven. "Aardperen zijn wortelknolletjes van een zonnebloemachtige soort, een plant die wel twee tot drie meter hoog wordt. Eind september komen er heel kleine, gele bloemetjes aan. Vanaf die periode worden ook de knolletjes in de grond gevormd. Aardperen worden in het Frans topinambour genoemd en in het Engels Jerusalem artichoke. Met name in Frankrijk en Italiƫ wordt er in de keuken veel mee gedaan."

Bron: De Gooi- en Eemlander
Publicatiedatum: