Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Verslag conferentie in Denemarken

Vooral eiwitgehalte problematisch voor 100% biologische voeders

Vanaf 2012 moet biologische voer echt honderd procent biologisch zijn. Eiwitrijk voer met een goede aminozuursamenstelling maken vormt nog een uitdaging. Het Deense 'Landbouwkenniscentrum' organiseerde hierover in november een eendaagse conferentie.

Het Deens Landbouwkenniscentrum heeft uitgezocht hoeveel hoogwaardig biologisch eiwit nodig is op Europese schaal. Nodig zijn eiwitbronnen met een ruw eiwitgehalte boven 20 procent waarvan minimaal 2 procent methionine en minimaal 3,5 procent lysine. Interessante bronnen zijn dan soja, maïseiwit, aardappeleiwit, raapzaad en zonnebloempitten. Als je echter gaat kijken hoeveel er op EU-niveau nodig is voor varkens en pluimvee samen, is de behoefte veel groter dan wat er beschikbaar is. En wat beschikbaar is, wordt ook ingezet voor humane toepassing en is dus daardoor duur. Geconcludeerd wordt dat er te weinig grondstoffen zijn en dat hennepzaad, raapzaad en zonnebloempitten belangrijk worden/blijven. Een goede balans in het voer is echter lastig. Gezocht moet worden naar nieuwe eiwitbronnen zoals algeneiwit, vliegenlarven en mosseleiwit.

Alternatieve hoogwaardige eiwitbronnen zijn:
  • Vismeel. Alleen in beperkte hoeveelheden beschikbaar. Bovendien relatief duur.
  • Ongewervelden, zoals wormen en schelpdieren. Via internet kun je wormenmeel uit China kopen. Hoogwaardig eiwit, maar duur.
  • Snelgroeiende planten, zoals algen en kroos. Algen hebben hoog eiwitgehalte. Echter, algen hebben celwanden en niet elke diersoort kan die afbreken. Hoe verteerbaar zijn de algen?
  • Vliegenlarven. Voorbeeld wordt getoond van kwekerij in Servië. Je kunt vliegen houden boven (pluimvee)mest. De larven eten de mest. Bij 30-40 graden zijn de larven groot na 5-6 dagen. Larven zijn zeer rijk aan voedingsstoffen eiwit en vet. Het is ‘superfood’.
  • Mosselmeel. In Zweden wordt onderzoek gedaan naar de toepassing van mosselmeel in pluimveevoer. Je hebt 20 kilo mosselen nodig voor 1 kilo mosselmeel. Mosselen worden nu alleen voor humane consumptie gehouden. Mosselmeel is een duur product.
  • Quinoa
  • Sezamzaad

Daarnaast zijn op de conferentie voerstrategieën voor biohennen, resultaten van voerproeven met hennep bij varkens, mogelijkheden van maïs en aardappeleiwit en ontwikkelingen over 100% biologisch voer in Duitsland, Zweden en Nederland gepresenteerd.

Klik hier voor het conferentieverslag.

Voor meer informatie: Monique Bestman, Louis Bolk Instituut
 
Bron: BioKennis

 
Publicatiedatum: