Reageer op startnotitie

Ideeën gevraagd voor verrijking van de buitenuitloop van varkens

Veel van de hokverrijking bevindt zich binnen in de stal. Onderzoekers van Wageningen UR Livestock Research nodigen varkenshouders uit een bijdrage te leveren aan de zoektocht naar mogelijkheden om de buitenuitlopen voor varkens te verrijken.

De biologische varkenshouderij levert een bijdrage aan duurzame voedselproductie. Tegelijkertijd blijft het belangrijk om alert te blijven op mogelijke verbeterpunten. De buitenruimte voor biologische vleesvarkens is vaak een rechthoekige ruimte met een volledige of gedeeltelijke roostervloer die gedeeltelijk overkapt is. Deze ruimte is zowel uit het oogpunt van het varken als qua imago voor verbetering vatbaar. De buitenuitloop is beeldbepalend voor veel bedrijven, terwijl de meeste hokverrijking zich (onzichtbaar) binnen bevindt. Ook voor het varken is een verrijkte buitenuitloop gewenst.

Startnotitie

In september 2010 is voor het verrijken van de uitloop een project opgestart in opdracht van de Productwerkgroep Biologisch Varkensvlees van Bioconnect. In een startnotitie is de actuele praktijk beschreven evenals een aantal mogelijke oplossingsrichtingen. Het projectteam nodigt varkenshouders uit te reageren op deze startnotitie. Zij kunnen de startnotitie opvragen bij marc.bracke@wur.nl.

Andere onderdelen van het project

Er is een begin gemaakt met het formeren van een groep boeren die mee zullen denken en nieuwe mogelijkheden willen gaan uitproberen. Ook zijn twee uitlopen in Raalte uitgerust met een schuurmogelijkheid waarvan het gebruik met een videocamera wordt vastgelegd, zodat het gedrag van de varkens beter bestudeerd kan worden.

Contactinformatie: Marc Bracke, Wageningen UR Livestock Research

Bron: BioKennis


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.