Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
'Mogelijk stopt 70/80% met bio-landbouw'

Wales vreest nieuwe bio-landbouwregeling

Verschillende telers en bedrijven hebben een brief ondertekend die naar minister Elin Jones gestuurd is. Zij uiten hierin hun bezorgdheid over de toekomst van de sector in Wales. De nieuwe Glastir-landbeheer regeling kan namelijk verregaande gevolgen hebben. Met de nieuwe regeling, die over een jaar ingaat, zal een einde komen aan de alimentatieregeling voor bio-landbouwers. Wel zal er nog steeds budget beschikbaar blijven voor omschakelaars.

De minister heeft ingestemd om de bio-vertegenwoordigers later deze maand te ontmoeten. De groep wordt aangevoerd door Nic Lampkin, hij is oprichter van het Organic Centre Wales (OCW). De actie komt voort uit de vrees dat ongeveer één derde van de bio-producenten in Wales ermee stop als gevolg van lage inkomens en een gebrek aan steun binnen Glastir. Sommigen vrezen zelfs dat de impact nog groter zal zijn.

"Ik ben er vrijwel zeker van dat het definitieve cijfer kan oplopen tot 70/80 procent", aldus een bio-boer uit Zuid-Wales.

Ook OCW-directeur Sue Fowler heeft kritiek op de nieuwe opzet: "Het heeft geen zin om nieuwe bedrijven te laten omschakelen wanneer je al je bestaande verliest", zij is van mening dat het geld met 'Glastir' te dun wordt verspreid. "Biologische boeren zullen een stuk minder subsidie krijgen dan dat ze nu krijgen."

WAG financiert op dit moment het 'Better Organic Business Links scheme'. Dit is gericht op de verbetering van de bio-ketens in Wales. Critici vragen zich echter af of er genoeg producenten overblijven om deze ketens draaiende te houden. Een woordvoerder van WAG: "Glastir is ontworpen in overleg met de belanghebbenden, het is nodig om ervoor te zorgen dat de bio-landbouw in Wales kan blijven groeien."