Ook zuivel krijgt Beter Leven Kenmerk

Dierenbescherming gaat het Beter Leven kenmerk uitbreiden naar de zuivel. Het sterrensysteem is al ingevoerd in de vleessector en is een groot succes, aldus directeur Frank Dales. Het Beter Leven kenmerk is een sterrensysteem dat maatgevend is voor het dierwelzijn. Hoe meer aandacht er aan het dierwelzijn is besteed, des te meer sterren een product krijgt en des te hoger de prijs.

Biologisch vlees heeft drie sterren. Dat zal ook bij de biologische melk het geval worden. Ook het stalsysteem en weidegang zullen in het sterrensysteem naar voren komen, aldus Dales dinsdagavond op het debat van de Leeuwarder Courant en de Melkveeacademie.

Weidegang

Weidegang is essentieel voor de Dierenbescherming. De directeur verbaast zich erover hoe gemakkelijk jonge boeren weidegang aan de kant schuiven. Hoogleraar ethiek dier en maatschappij Elsbeth Stassen nuanceerde de opstelling van de belangenorganisatie. "Ik zou het jammer vinden dat de melkveehouderij wordt afgerekend op weidegang. De stal is bepalender voor het dierwelzijn, want daar staat de koe driekwart jaar in. Dat moet je ook meenemen in het sterrensysteem."

Volgens Stassen onderschat de Nederlandse melkveehouderij de klauwproblematiek. "Een kwart van de koeien heeft zichtbaar pijn. Deze problematiek moet je als sector aanpakken en uitdragen. Weg met het beton en ijzer in de stallen."

Bron: Nieuwe Oogst


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven