Nog op zoek naar extra bio-reststromen

Biogasinstallatie eye-catcher Ekodorp

Tholen – "Ik ga graag nieuwe uitdagingen aan", vertelt Jan van Dorp. Dit is duidelijk merkbaar op zijn melkveebedrijf Ekodorp in Alphen aan den Rijn. De nieuwe stal valt al op, maar als je even verder kijkt zie je ook nog eens een grote biogasinstallatie. "We leveren met behulp van Green Choice energie aan ongeveer 1000 huishoudens in de omgeving."


De biogasinstallatie van Ekodorp

Jan wil graag naar honderd procent biologische input voor zijn installatie. "Daarom zoek ik naar extra bio-reststromen. Uiteindelijk moet iedereen naar honderd procent bio-mest toe. Ik wil dit graag zo snel mogelijk. Het geeft de nodige meerwaarde aan het bedrijf. Bel dus gerust wanneer je iets over hebt." Ekodorp doet ook met de restwarmte iets goeds. "Dit houdt via een gasleiding de CV van een zorginstelling draaiende."


Alle ruimte om lekker te liggen

Het bedrijf is volop in ontwikkeling. Zo is begin september een nieuwe stal in gebruik genomen. De koeien hebben alle ruimte in de nieuwe stal. Ze kunnen zelf besluiten om naar buiten te lopen, maar hebben ook de vrijheid om beschut in het stro te gaan liggen. "Ik heb hier bewust voor gekozen, de koeien genieten van de buitenlucht, maar staan wel beschermd. Dertig graden zon is bijvoorbeeld niet goed voor de dieren."


De voorkant van de nieuwe stal

"We hebben op 17 september een open dag gehouden. Hier zijn 2000 mensen op afgekomen. We kregen zoveel verzoeken van mensen om eens rond te mogen kijken, dit hebben we op deze manier goed opgelost. Gisteren kwam er toevallig ook nog een stel langsfietsen. Zij zijn dan verbaasd dat je geen tijd hebt. Maar waar kan dit tegenwoordig nog wel?"Ekodorp heeft twee vaste medewerkers in dienst. Ook helpen twee studenten regelmatig mee. "Ik leer zelf ook een heleboel van hen. De jeugd komt toch vaak met andere ideeën." Wanneer het ene idee in praktijk is gebracht, gaat Jan al snel over andere dingen nadenken. "Resultaat daarvan zijn de twee melkrobots waar we sinds twee maanden mee werken. Dit bevalt erg goed."


Jan (rechts) met z'n twee vaste medewerkers

Jan houdt 130 tot 140 koeien. Nu is dit nog een kruising tussen de Holstein en Blaarkoppen. "Ik ben van plan om terug te gaan kruisen. De robuustheid van de Blaarkoppen past toch beter bij dit bedrijf." De melk gaat naar Ekoholland. Zij bieden het aan bij de verwerkers. "Ik heb er eigenlijk geen omkijken naar. Het is kleinschalig en gemoedelijk, dit merk je onder meer bij de drukbezochte overlegrondes."Zijn bedrijf is in 1994 omgeschakeld. "Toen we hierheen verhuisden was er veel kritiek op de gangbare landbouw. Toen kwam ik al snel op het idee om biologisch te gaan werken. Ik ben nu zeker blij dat we dit gedaan hebben. Ik ga elke dag met veel plezier aan de slag. We zijn duurzaam bezig in een groeiende markt. Hier hebben we een erg goed gevoel bij."


Één van de nieuwe melkrobots

Voor meer informatie:

Jan van Dorp
Ekodorp
J.C. Hoogendoornlaan 42
2407 AB Alphen aan den Rijn
06 10526738
info@ekodorp.nl
www.ekodorp.nl

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven