
Abonneren
Vacatures
Top 5 - gisteren
Top 5 - afgelopen week
- Is rauwe melk kefir de nieuwe superdrank?
- Voorstel bio-boeren moet forse daling consumentenprijs mogelijk maken
- Radicaal, biologisch en dynamisch
- Cornelis Mosselman zamelt geld in om producten te doneren aan Voedselbank
- Nieuwe lijn met biologische bakkerijproducten van Nederlandse bodem: Driekant Vitale Voeding
Top 5 - afgelopen maand
- Wetenschappelijke studie toont aan dat synthetische bestrijdingsmiddelen gevaarlijker zijn dan natuurlijke middelen
- Is rauwe melk kefir de nieuwe superdrank?
- Vogelgriepvaccin stapje dichterbij
- Voorstel bio-boeren moet forse daling consumentenprijs mogelijk maken
- Fotoreportage: Nederlandse exposanten op Biofach/Vivaness 2023
Directeur CSO: Gevoel bepalend voor smaak
'Bio werkelijk gezonder? Nooit bewezen'
"Ik heb geen idee waarom biologisch geteelde producten lekkerder zouden moeten zijn dan gangbare", zegt Bob Cramwinckel, directeur van het Centrum voor Smaakonderzoek. Volgens hem zijn raseigenschappen vooral heel bepalend voor de smaak: teeltomstandigheden zijn slechts 'finetuning'.
Hij legt daarnaast uit dat smaak een subjectieve ervaring is. "Als ze weten dat de tomaten uit Italië komen, hebben mensen daarbij een bepaald beeld dat ervoor zorgt dat ze ze bij voorbaat al lekkerder gaan vinden. De mens proeft namelijk met zijn gevoel. Dat is de voorsprong die bio-producten kunnen hebben. Want wij hebben per definitie wel een goed gevoel bij een vriendelijke, niet-fabrieksmatige benadering van eten."
Het gevoel bepaalt volgens Cramwinckel van het CSO niet alleen de smaak, maar zelfs ook het effect op de gezondheid. "Als je tegen iemand zegt dat de paddenstoel die hij net heeft gegeten giftig is, gaat diegene zich ook echt ziek voelen. Wetenschappers zijn geneigd om vooral naar moleculen te kijken, maar gevoelens en ideeën hebben ook invloed op ons lichaam."
Bron: Sync
Publicatiedatum:
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2023-03-23 ABZ De Samenwerking sluit bewogen jaar naar volle tevredenheid af
- 2023-03-23 Lies Goezinne volgt Marc Estourgie op als Managing Director Benelux van Holland & Barrett
- 2023-03-22 Biologische tuinbouwbedrijven met bijzondere toegevoegde waarde
- 2023-03-17 12,5 jaar Biojournaal - terugblik op de eerste publicatieweek
- 2023-03-17 BD-Totaal bestaat vandaag 30 jaar
- 2023-03-17 Koninklijke Paardekooper Group benoemt nieuwe CEO
- 2023-03-17 Jan Derck van Karnebeek is nieuwe CEO van FrieslandCampina
- 2023-03-16 Nenco Food Group neemt Glutenvrij Reform Le Poole over
- 2023-03-16 Nieuwe bio-winkel, lichte ontmoetingsplek
- 2023-03-15 ACM in jaarverslag: "Markten werken niet vanzelf goed"
- 2023-03-15 BDV kiest Johann Tappeiner als nieuw erebestuurslid
- 2023-03-15 Bas Rüter van Rabobank naar Stichting Landschap Noord-Holland
- 2023-03-15 Oogst haalt ruim 50.000 euro op tijdens tweede succesvolle crowdfunding
- 2023-03-14 Minister Adema bezoekt Enza Zaden en maakt kennis met groenteveredelingssector
- 2023-03-14 Land van Ons-oprichter Franke Remerie neemt time-out, Janneke Hoekstra pakt over
- 2023-03-14 Uitbreiding distributiecentrum Bergfood
- 2023-03-09 Freshclusive opent binnen jaar na start nieuwbouw in Aalsmeer
- 2023-03-09 "Veel bedrijven kampen met een tekort aan kwaliteitsmanagers"
- 2023-03-08 Bayern München-speler Thomas Müller investeert in Organic Garden
- 2023-03-03 "Hulp aan Oekraïne is - ook na een jaar - nog steeds nodig"