Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Directeur CSO: Gevoel bepalend voor smaak

'Bio werkelijk gezonder? Nooit bewezen'

Biologische groenten en fruit hebben het imago gezonder en lekkerder te zijn dan gangbaar geteelde producten. Maar is er werkelijk een structureel verschil, of gaat het vooral om het 'gevoel' dat de consument erbij heeft? En welke rol speelt raskeuze?

"Ik heb geen idee waarom biologisch geteelde producten lekkerder zouden moeten zijn dan gangbare", zegt Bob Cramwinckel, directeur van het Centrum voor Smaakonderzoek. Volgens hem zijn raseigenschappen vooral heel bepalend voor de smaak: teeltomstandigheden zijn slechts 'finetuning'.

Hij legt daarnaast uit dat smaak een subjectieve ervaring is. "Als ze weten dat de tomaten uit Italië komen, hebben mensen daarbij een bepaald beeld dat ervoor zorgt dat ze ze bij voorbaat al lekkerder gaan vinden. De mens proeft namelijk met zijn gevoel. Dat is de voorsprong die bio-producten kunnen hebben. Want wij hebben per definitie wel een goed gevoel bij een vriendelijke, niet-fabrieksmatige benadering van eten."

Het gevoel bepaalt volgens Cramwinckel van het CSO niet alleen de smaak, maar zelfs ook het effect op de gezondheid. "Als je tegen iemand zegt dat de paddenstoel die hij net heeft gegeten giftig is, gaat diegene zich ook echt ziek voelen. Wetenschappers zijn geneigd om vooral naar moleculen te kijken, maar gevoelens en ideeën hebben ook invloed op ons lichaam."

Bron: Sync
Publicatiedatum: