De Global Entrepreneurship Week organiseert de 'Get Started for a Great Challenge', een wedstrijd waarin kinderen, jongeren en studenten in drie categorieën aan de slag gaan met het beste idee voor de wereld. De genomineerden leggen op deze website in een kort filmpje hun ideeën uit.
Arne Vastershaeghe, student aan Warmonderhof (Groenhorstcollege), opleiding in de biologisch-dynamische land en tuinbouw neemt deel met zijn project 'boomgaardkalkoenen'.
"Ik ben op zoek gegaan naar een mogelijkheid een onderneming op te zetten waar geen hoge financiële investeringen bij komen kijken. Het leek me logisch te zoeken vanuit een bestaande onderneming. Zo is het idee van boomgaardkalkoenen ontstaan en tot uitvoering gekomen in samenwerking met medestudenten en de biologische fruitteler die aan de opleiding verbonden is", vertelt Arne.
"In de boomgaard teelt de fruitteler appelen en peren en haalt hier zijn inkomen uit. Een boomgaard evenaart een natuurlijke habitat voor kalkoenen en er staan gras en kruiden wat door de kalkoenen benut kan worden. Zo kan in diezelfde boomgaard een kalkoenhouder extra inkomen halen. Daarnaast biedt het concept van kalkoenen in de boomgaard meerdere aspecten die een direct financieel en ecologisch voordeel bieden."
"Normaal wordt het gras in de boomgaard kort gehouden door een intensief maaibeheer met trekkers. De kalkoenen in de boomgaard doen hetzelfde. Dit resulteert in lagere maaikosten voor de fruitteler en een lagere CO2-uitstoot door minder dieselverbruik van de trekker. Voor de kalkoenenhouder zijn er lagere voerkosten wat ook direct met zich meebrengt dat er geen zo goedkoop mogelijke grondstoffen zoals graan van de wereldmarkt moeten geïmporteerd worden wat weinig voedselkilometers geeft."
"De huidige kalkoenensector staat onder zware financiële druk en kent heel intensieve houderijsystemen met een hoge ziektedruk en laag dierenwelzijn als gevolg. Het houden van kalkoenen in de boomgaard is een veel extensievere en natuurlijkere wijze van kalkoenen houden wat meteen resulteert tot een lage ziektedruk, verhoogde weerstand van de dieren en een verhoogd dierenwelzijn."
"De conclusie is dat het houden van kalkoenen in de boomgaard het nabootsen is van een natuurlijk ecosysteem wat directe praktische en ecologische voordelen biedt die ook economisch duurzame en positieve resultaten geeft aan zowel fruitteler als kalkoenhouder. Samen met twee medestudenten hebben wij dit project in het voorjaar op het bedrijf van de fruitteler, verbonden aan de opleiding, opgezet en tot een geslaagd eind gebracht."
Van maandag 8 tot en met vrijdag 12 november 23.59 uur loopt de stemperiode. Klik hier om te stemmen. De beste twee inzendingen van elke categorie gaan door naar de finale. Daarnaast zal ook een vakjury uitgebreid alle inzendingen bekijken en een top drie selecteren.
Abonneren
Vacatures
'Biedt direct financieel en ecologisch voordeel'
Boomgaardkalkoenen-project student Warmonderhof genomineerd
Publicatiedatum:
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2023-09-22 Moestuinconcept onder glas groeit: bio-tomatenkwekerij omgebouwd
- 2023-09-22 "1 op de 4 mensen die gezond eet, verpest het met verkeerde tussendoortjes"
- 2023-09-22 Vraag naar biologische Libanese appelen en noten hoger dan aanbod
- 2023-09-21 Draag een boer aan voor de Gouden Leeuwerik 2023
- 2023-09-20 "Consument selectiever in kopen gesneden groenten en fruit"
- 2023-09-20 "Er is in Vlaanderen zeker nog potentieel voor duurzame en biologische foodboxen"
- 2023-09-20 Nieuwe versie eliminatiescenario ToBRFV in biologische teelt
- 2023-09-19 "Osteen mango’s zijn bijna op"
- 2023-09-19 "Bijna elk Oekraïens gezin op het platteland heeft wel enkele Juglans Regia bomen in de tuin staan"
- 2023-09-18 "Zonnepanelen op waterbassin is zinnig gebruik van de ruimte"
- 2023-09-18 Ruim 1 op de 3 Nederlandse volwassenen wil gezonder eten
- 2023-09-18 Ekovrienden mogen een kijkje nemen in de boomgaard van Maaike Bischot
- 2023-09-15 Petitie 'Red de Nederlandse appel' gestart
- 2023-09-15 "Biologisch loont, maar afzet is grootste uitdaging"
- 2023-09-15 "Geen overvloed, maar tekort aan blauwe bessen"
- 2023-09-15 Nieuwe lijn vers gesneden kruiden onder Vitalicious BIO-Organic label
- 2023-09-14 Dit zijn de highlights van de Open Field Demo Organic
- 2023-09-14 Bijzondere temperatuurschommelingen vragen om meer flexibiliteit binnen de keten
- 2023-09-14 "Vanaf 1 oktober gaat het eerste halffabricaat van halve en blokjes Hokkaido wintersquash-pompoen met schil de deur uit"
- 2023-09-13 "Snijderijen en horecagroothandels pakken Violetti goed op, alleen Nederlandse retail hapt nog niet toe"