Alles over duurzame schaalvergroting in boek 'Anders Groeien'

De schaalvergroting gaat in steeds sneller tempo Waar eindigt de race van kostprijsgedreven schaalvergroting in de melkveehouderij? Zijn we toe aan een trendbreuk? Het boek 'Anders Groeien' illustreert kansen voor anders groeien, maar geeft ook waarschuwingen. Schaalvergroting gaat in steeds hoger tempo, maar pas op: het gaat niet om schaalvergroting, maar om duurzame ontwikkeling.

Twintig auteurs hebben meegewerkt aan dit inspirerende boek over schaalvergroting in de melkveehouderij. Zij beschrijven vanuit hun deskundigheid trends, visies en randvoorwaarden voor een duurzame schaalsprong. Zij leggen uit dat groeien onomkeerbaar is, maar wel anders kan en ook anders moet.

Ideeën over regionale samenwerking

"We gaan de familiegrens voorbij", zegt Paul Galama, de initiatiefnemer van het boek. "De huidige schaalvergroting vindt meestal nog plaats met familiekrachten en automatisering. We krijgen steeds meer te maken met vreemde arbeidskrachten en kritische wensen van de maatschappij. Misschien moeten we meer denken aan een schaalsprong waarbij bedrijven regionaal samenwerken. Het boek zit vol ideeën hierover."

Kansrijke buitenlandse alternatieven

Galama vervolgt: "Een geleidelijke groei van een melkveebedrijf is in veel gevallen niet meer de beste keus. Een schaalsprong – bijvoorbeeld door samenwerking – kan duurzamer zijn, zowel arbeidstechnisch als om het bedrijf gezond te houden. Een schaalvergroting heeft wel gevolgen voor de inpassing in het landschap en de samenleving. Dit boek toont naast de feiten over de ontwikkelingen in de sector diverse buitenlandse alternatieven over schaalsprong."

Voorbeelden uit het boek van kansrijke alternatieven voor de Nederlandse sector zijn het gebruik van centrale voercentra, zoals in Israël gebeurt, of een grootschalig melkveebedrijf in de Verenigde Staten dat afkalven en melken tot een succesvolle attractie heeft gemaakt.

Maatschappelijke wensen

In het boek komen ook maatschappelijke organisaties zoals de Dierenbescherming en de Milieufederatie aan het woord. "De melkveehouderij is landschapsbepalend", vertelt Willem Rienks namens ROM 3D. "Veel organisaties zien de koe in de wei als een deel van de identiteit van Nederland. De samenleving heeft iets met de melkveesector en wil meepraten over de ontwikkeling ervan. Dat mag je niet negeren."

Bestellen

Het boek 'Anders Groeien' is een samenwerking tussen Wageningen UR Livestock Research, ROM 3D en CRV Uitgeverij. Het boek is in Nederland te bestellen door 24,95 euro (19,95 + 5,00 euro verzendkosten) over te maken op bankrekeningnummer 38.39.05.230 van CRV in Arnhem onder vermelding van 'Bestelling Anders Groeien' en het adres waar u het boek naartoe wilt laten sturen.

Contact informatie: Paul Galama, Wageningen UR Livestock Research

Bron: BioKennis

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.