Ecocert: 'Pas op met importproducten'

Ondanks de zo betrouwbaar ogende labels, zijn niet alle voedingsmiddelen die uit het buitenland geïmporteerd worden, biologisch. Hiervoor waarschuwt Aziz Messai, verantwoordelijk voor controles van Ecocert in Oost-Europa. Hij stuitte bijvoorbeeld bij een routine-analyse in Servië op bessen die behandeld waren met beschermingsmiddelen. "Sommige exporteurs verkochten meer bio-voedsel dan zij produceren." Het ging hier om 100 ton fruit. "Deze zijn gelukkig niet in de schappen beland."

Hij pleit daarom voor voorzichtigheid. Alleen een papiertje is niet voldoende. In Frankrijk was in 2009 38 procent van de bio-voeding in de rekken geïmporteerd. Dit tegen 30 procent in 2008. Reden is dat de Franse productiebedrijven geen gelijke tred konden houden met de stijgende vraag.

Het merendeel van de meldingen die Ecocert binnenkrijgt heeft betrekking op levensmiddelen uit landen buiten de EU. Sinds 2005 hebben de leden van de EU bijna 200 importvergunningen afgenomen. Dit ging vooral om niet-naleving van de bio-wetgeving.

"Geen enkel systeem is volledig betrouwbaar", verklaart Michel Reynaud, hij is verantwoordelijk voor de internationale activiteiten van Ecocert. "We kunnen niet elke dag zelf bij alle exploitanten op bezoek. Problemen worden vaak geïdentificeerd tijdens een routine-analyse."Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven