
Abonneren
Vacatures
Top 5 - gisteren
Top 5 - afgelopen week
- In memoriam Harmen Peters
- René Groenen en Gineke de Graaf nemen afscheid van biologisch-dynamische boerderij De Beersche Hoeve
- Fotoreportage: Bio-producenten op PLMA 2023
- "Diversiteit is altijd beter dan een monocultuur"
- Meer natuur, beter voor dierenwelzijn: maar boer Gerjo Koskamp kan het niet alleen
Top 5 - afgelopen maand
Organisatie verkent mogelijkheden betrekken bio-producten
Fairtrade Restaurant Week 2010 succesvol verlopen
Afgelopen week, van 25 t/m 31 oktober 2010 organiseerden Puur! uit eten, de duurzame culinaire gids, en Stichting Max Havelaar, verantwoordelijk voor het Fairtrade keurmerk, voor de 2e keer de Fairtrade Restaurant Week. Bijna 160 restaurants in heel Nederland serveerden deze week de (h)eerlijkste gerechten, bereid met Fairtrade ingrediënten.
Onze gezamenlijke doelstelling is het stimuleren van het gebruik van Fairtrade producten in de horeca. Fairtrade betekent dat producten onder eerlijke voorwaarden zijn geproduceerd en verhandeld. Wanneer een product het Max Havelaar keurmerk voor Fairtrade heeft weet je zeker dat de boeren een eerlijke prijs hebben ontvangen en kunnen investeren in een betere toekomst.
Wat zijn de toekomstplannen na dit succes? We verkennen op dit moment de mogelijkheden om in 2011 de campagne te verbreden met meerdere duurzaamheidscriteria, waaronder het stimuleren van biologische (streek-)producten en duurzame vis. Dit sluit aan bij de filosofie van de initiatiefnemer Puur! uit eten, die zich richt op verbreding van duurzaamheid in de horeca aan de hand van de pijlers 'biologische (streek)producten, duurzame vis en fairtrade'. De restauranthouder kan met deze combinatie een optimaal puur en smaakvol menu samenstellen en van positieve communicatie genieten.
De boodschap is dan ook: Haal producten zoveel mogelijk van dichtbij uit je eigen streek (en bij voorkeur biologisch), vis zo duurzaam mogelijk (let op het MSC-keurmerk en 'prima keuze' volgens www.goedevis.nl) en de producten die altijd van ver komen (bijvoorbeeld koffie of chocolade omdat de grondstoffen nu eenmaal niet dichtbij groeien) let dan ook op de keuze voor fairtrade.
Actuele informatie is te vinden via de website www.fairtraderestaurantweek.nl
Publicatiedatum:
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2023-05-12 Ziekenhuis AZ Zeno geeft bio-voeding aan de patiënten
- 2023-05-11 Hotelketen Bilderberg: alle 125 ontbijtproducten gescreend en verduurzaamd
- 2023-05-05 Tweesterrenchef Bas van Kranen: "Biologische groenten zijn zoveel lekkerder, echt bizar"
- 2023-05-03 Nieuw Mos eetcafé wordt biologische saladebar SLA
- 2023-04-25 Eerste biologische en vega lunchroom van Dordrecht gaat sluiten
- 2023-04-24 Chef-kok Wander Alblas laat gasten zelf kip slachten
- 2023-04-20 Duitsland: nieuwe regels voor etikettering bio-producten in restaurants en kantines
- 2023-04-18 Nieuwe biologische koekjesmix voor naast de koffie of thee
- 2023-04-18 Smaakvolle start voor pilot 'Meer bio in de horeca'
- 2023-04-05 Zwitserse bio-sector zet met biologisch horeca-label in op extra omzet
- 2023-04-03 Meld uw duurzame horecalocatie aan voor de Gaia Green Awards 2023
- 2023-03-22 Instock verhuist om meer voedsel te kunnen 'redden'
- 2023-03-10 Collectief van inkopers verbindt zich aan natuurinclusieve landbouw
- 2023-02-21 Groene en gezonde maaltijden in de zorg dankzij platform ToekomstProef
- 2023-02-17 Heerlijkheid Mariënwaerdt behaalt opnieuw Green Key Goud
- 2023-02-14 Valentijnsactie voor de Voedselbank
- 2023-02-14 Met pilot komt biologische aanbesteding door het Rijk stapje dichterbij
- 2023-01-30 Investeringsronde moet groei en internationalisering Anne&Max versnellen
- 2023-01-24 Hotelvereniging gaat voor 50% bio-groenten in 2025
- 2023-01-11 Vernieuwd EXKi-restaurant op Brussels Airport