"Gefeliciteerd met het succes van de tweede Fairtrade Restaurant Week. Wij hebben een hele leuke week gehad en positieve reacties in ons restaurant. Wij doen volgend jaar graag weer mee", luidt een reactie van een restauranthouder op de tweede Fairtrade Restaurant Week.
Afgelopen week, van 25 t/m 31 oktober 2010 organiseerden Puur! uit eten, de duurzame culinaire gids, en Stichting Max Havelaar, verantwoordelijk voor het Fairtrade keurmerk, voor de 2e keer de Fairtrade Restaurant Week. Bijna 160 restaurants in heel Nederland serveerden deze week de (h)eerlijkste gerechten, bereid met Fairtrade ingrediƫnten.
Onze gezamenlijke doelstelling is het stimuleren van het gebruik van Fairtrade producten in de horeca. Fairtrade betekent dat producten onder eerlijke voorwaarden zijn geproduceerd en verhandeld. Wanneer een product het Max Havelaar keurmerk voor Fairtrade heeft weet je zeker dat de boeren een eerlijke prijs hebben ontvangen en kunnen investeren in een betere toekomst.
Wat zijn de toekomstplannen na dit succes? We verkennen op dit moment de mogelijkheden om in 2011 de campagne te verbreden met meerdere duurzaamheidscriteria, waaronder het stimuleren van biologische (streek-)producten en duurzame vis. Dit sluit aan bij de filosofie van de initiatiefnemer Puur! uit eten, die zich richt op verbreding van duurzaamheid in de horeca aan de hand van de pijlers 'biologische (streek)producten, duurzame vis en fairtrade'. De restauranthouder kan met deze combinatie een optimaal puur en smaakvol menu samenstellen en van positieve communicatie genieten.
De boodschap is dan ook: Haal producten zoveel mogelijk van dichtbij uit je eigen streek (en bij voorkeur biologisch), vis zo duurzaam mogelijk (let op het MSC-keurmerk en 'prima keuze' volgens www.goedevis.nl) en de producten die altijd van ver komen (bijvoorbeeld koffie of chocolade omdat de grondstoffen nu eenmaal niet dichtbij groeien) let dan ook op de keuze voor fairtrade.
Actuele informatie is te vinden via de website www.fairtraderestaurantweek.nl

Abonneren
Vacatures
Top 5 - gisteren
Top 5 - afgelopen week
- Fotoreportage zomereditie BIOFACH - de Nederlandse exposanten
- "Milieumaatregelen voor landbouw zijn doeltreffend en gaan niet ten koste van voedselproductie"
- Biohuis teleurgesteld over verkennend gesprek met kabinet over stikstof
- Stadsmeisje Annemiek werd biologische boerin
- Zeewierboerderij en verwerkingsunit Dutch Seaweed Group Skal-gecertificeerd
Top 5 - afgelopen maand
- Fotoreportage zomereditie BIOFACH - de Nederlandse exposanten
- "Milieumaatregelen voor landbouw zijn doeltreffend en gaan niet ten koste van voedselproductie"
- Biohuis teleurgesteld over verkennend gesprek met kabinet over stikstof
- In Memoriam: Jaap van Westering
- "Ik wil weleens zien wie ons op dit moment qua kostprijs kan verslaan"
Organisatie verkent mogelijkheden betrekken bio-producten
Fairtrade Restaurant Week 2010 succesvol verlopen
Publicatiedatum:
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2022-08-16 Bijzondere restaurantervaring: 3D visualisatie van de weg van het eten naar je bord
- 2022-08-10 "Londense reclamebeperking voor junkfood voorkomt bijna 100.000 gevallen van obesitas"
- 2022-08-08 De salades van SLA zijn nu via Crisp door heel Nederland verkrijgbaar
- 2022-07-21 Alpecin-Deceunick lanceert eigen voedingsapp met Foodmaker
- 2022-07-20 Grote inhaalslag voor de horeca dit jaar met verwachte volumegroei van 30% tot 35%
- 2022-07-19 Finalisten Gaia Green Awards 2022 zijn bekend
- 2022-07-01 Rock Werchter gaat voor lokaal lekkers met de Smaakfabriek
- 2022-06-29 Jubileumcongres EFMI over de foodtrends van gisteren, vandaag en morgen
- 2022-06-28 Nieuwe samenwerking GEPU en Rungis
- 2022-06-24 UMC Utrecht gaat voor gezonder voedingsaanbod
- 2022-06-21 Australische pubs overwegen om sla als bijgerecht optioneel te maken om verspilling tegen te gaan
- 2022-06-17 Eerste biologische bedrijfsrestaurant in Hamburg geopend
- 2022-06-17 Zwitserse samenwerking brengt biologische voeding in crèche, school en kantine
- 2022-06-10 Exki breidt cateringservice uit naar Antwerpen
- 2022-06-07 "Wij kennen alle boeren waar we inkopen"
- 2022-06-02 Ruim vijf miljoen maaltijden gered van verspilling in 2021
- 2022-06-02 CO2-Impact Tool moet assortiment in bedrijfsrestaurants verduurzamen
- 2022-06-01 Een Tweede Michelinster voor De Nieuwe Winkel
- 2022-05-24 Telers en chefs ontmoeten elkaar op de Rungis Food Fair
- 2022-05-23 Royal Spelt opent eigen bitterballen- en krokettenfabriek