Jonge Chinezen zaaien voor bio-revolutie
De kleinschalige teler is in 'Chongming Island' een uitstervend ras. Voornamelijk ouderen moeten het draaiende houden, veel werknemers migreren naar beter betaalde banen in industriƫle steden.
Op dit eiland (twee uur rijden ten oosten van Shanghai) is echter een revolutie gaande. Een groep jonge professionals gaat tegen de trend in. Ze geven goedbetaalde banen in de stad op en leren de bevolking over lokaal eten en duurzaamheid. "Dit is een droom van ons", vertelt Chen Shuaijun. Hij heeft zijn baan in het bankwezen opgegeven en is een bio-landbouwbedrijf gestart.
Chen's buren vonden het een belachelijk idee. "Mijn collega's waren geschokt toen ik aankondigde Shanghai te verlaten om bio-teler te worden." Zijn ouders waren woedend, aangezien zij hard hadden gewerkt om ervoor te zorgen dat hij kon studeren. "Na maanden van online onderzoek wist ik voldoende over de biologische methodes."
Het is niet gemakkelijk. Dit merkt niet alleen Chen. Langzaamaan groeit Chongming Island uit tot een oase voor nieuwe eco-vriendelijke ondernemers. De bio-markt wordt geplaagd door namaakgoederen. Verordening inzake bio-producten blijft zwak. Concurrerende bureaus bieden allerlei rare certificeringen aan. Dit heeft tot gevolg dat veel nieuwe boeren zoals Chen hun producten maar gewoon als 'natuurlijk' aanbieden.
Ook betalen consumenten soms zelfs tien keer meer voor bio-producten. En tel daar de historie van de Chinese landbouw bij op. Dit maakt het enorm lastig voor de 'pioniers' in China.