Gezondheidsbevorderende kruiden uit eigen tuin

Kruidenbedrijf De Polderkol zoekt afzetkanalen

Tholen – De Polderkol is een biologisch kruidenbedrijf in Lelystad. Marlies Engels teelt zelf kruiden, verzamelt deze en verwerkt ze in allerlei gezondheidsbevorderende producten. Denk aan kruidenthee, zalf, massage-olie en badzout. Marlies is veertien jaar geleden afgestudeerd in de kruidengeneeskunde. Werken in een praktijk zag ze niet zitten. "Ik ben opgevoed met landbouw om me heen. Daarom besloot ik al snel om een eigen kruidentuin en producten te ontwikkelen.""Inmiddels heb ik zoveel kruiden, dat ik het niet meer kwijt kan. De producten worden inmiddels al in een aantal winkels verkocht. Ook sta ik regelmatig zelf op markten. In zo'n kraam is alles wat vrijblijvender dan tijdens een consult. Dan kan ik mensen wat meer vrijblijvend aanspreken. In gesprek gaan, aangeven waardoor de klachten waarschijnlijk veroorzaakt worden. Mensen kunnen dan zelf besluiten of ze wel of niet met de klacht aan de slag gaan dit werkt verrassend."Ze hoopt dat nog meer winkels de stap gaan nemen en haar producten willen verkopen. "Al wil ik niet dat het een anoniem product wordt, de zoveelste toevoeging aan het assortiment. Bij veel kruiden is meer uitleg noodzakelijk en ook vraagt het soms om advies welke zalf voor bepaalde aandoeningen gebruikt kan worden. Sommige kruiden kun je namelijk niet zomaar gebruiken.

"Je kunt met kruiden veel bereiken. Na medicijngebruik of een tijd ongezond eten kan de lever verzwakt zijn. Met cichorei en paardenbloemen kan de lever weer aansterken."Ze heeft ook al eens iemand die zelf in een ziekenhuis werkzaam is, versteld doen staan. "Haar leverwaarden waren slecht, na 3-4 maanden was dit van -20 naar +35 omgeslagen." Marlies benadrukt wel het belang van een aangepaste levensstijl. "De kruiden zijn slechts een duwtje in de goede richting.""Alle thee en zalven heb ik zelf bedacht. Ik bedenk wat ik ermee wil bereiken en dan ga ik aan de slag. Dit door allerlei samenstellingen te proberen. Wanneer een mix goed is, is deze vaak ook nog lekker. Ik heb al eens een vieze thee ontwikkeld, dan weet je meteen dat er iets niet klopt. Inmiddels heb ik voor bijna alle aandoeningen een thee."

Soms denkt Marlies lang na over een mix. "Dan ben ik aan het afwassen en valt opeens het kwartje. Dat is hem." Ook in de tuin krijgt ze inspiratie. Het is echt een creatief proces."De zalf is heel veilig in gebruik. Het is gemaakt van bijenwas en biologische zonnebloemolie. Ik wilde het eenvoudig houden, niet teveel toevoegingen. De kracht zit hem in de eenvoud. De zalf kan zelfs op open wonden en eczeem aangebracht worden. De combinatie van natuurlijke stoffen, kruiden, olie en bijenwas zorgt ervoor dat de zalf goed en sterk werkt soms beter dan verwacht."

Voor meer informatie:

Marlies Engels
De Polderkol
Jupiterweg 10
8211AW Lelystad
0320-255052
polderkol@planet.nl
www.polderkol.nl

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven