Jean Marie Guerin blij met omschakeling
Franse olijfolieproducenten stappen over op bio
De Fransen hanteren zeer strenge controlemethoden. Toch streven de olijventelers naar een betere kwaliteit olijven en het aantal dat omschakelt naar bio neemt toe. L'association Françaises Interprofessionnelles de l'olive (AFIDOL), de officiële vereniging van Franse olijftelers en olijolieproducenten geeft aan dat in 2008/2009 7.000 ton olijfolie geproduceerd is, in vergelijking met 4.672 ton in 2007/2008. De teelt vindt plaats in de acht zonnigste regio's van Frankrijk.
De producenten lopen allemaal tegen dezelfde bedreigingen aan. Denk aan de olijolie-vlieg Bactrocera oleae. Guerin moest dit probleem oplossen zonder beschermingsmiddelen te gebruiken. "Gelukkig ligt mijn plantage geïsoleerd van andere boomgaarden. Daarom heb ik niet zoveel last van deze vliegen." Guerin plaatst 'Ammonium'-kristallen op de bomen om vrouwtjes te lokken. "Dit is vrij duur, maar het werkt echt goed."
De hoge normen die gehanteerd worden, blijken ook bij willekeurige controles. Controleurs verzamelen dan 25 kilo olijven op verschillende stukken van de plantage. Deze olijven worden dan op 83 verschillende normen getest in een gecertificeerd laboratorium. Guerin teelt zes verschillende soorten olijven.