Jean Marie Guerin blij met omschakeling

Franse olijfolieproducenten stappen over op bio

Franse olijfolieproducenten stappen over op een biologische werkwijze. Jean Marie Guerin is er één van. Hij gaat erg gepassioneerd te werk, en is er trots op dat hij zijn producten biologisch mag noemen. Zijn olijfolie heeft het AB-logo. Zijn 17 hectare grote olijfolieplantage, Domaine de la Pardiguière, is sinds 2000 biologisch gecertificeerd. Dit na een omschakelingsperiode van drie jaar. Zijn plantage is gelegen in het hart van de Provence, in Le Luc.De Fransen hanteren zeer strenge controlemethoden. Toch streven de olijventelers naar een betere kwaliteit olijven en het aantal dat omschakelt naar bio neemt toe. L'association Françaises Interprofessionnelles de l'olive (AFIDOL), de officiële vereniging van Franse olijftelers en olijolieproducenten geeft aan dat in 2008/2009 7.000 ton olijfolie geproduceerd is, in vergelijking met 4.672 ton in 2007/2008. De teelt vindt plaats in de acht zonnigste regio's van Frankrijk.

De producenten lopen allemaal tegen dezelfde bedreigingen aan. Denk aan de olijolie-vlieg Bactrocera oleae. Guerin moest dit probleem oplossen zonder beschermingsmiddelen te gebruiken. "Gelukkig ligt mijn plantage geïsoleerd van andere boomgaarden. Daarom heb ik niet zoveel last van deze vliegen." Guerin plaatst 'Ammonium'-kristallen op de bomen om vrouwtjes te lokken. "Dit is vrij duur, maar het werkt echt goed."

De hoge normen die gehanteerd worden, blijken ook bij willekeurige controles. Controleurs verzamelen dan 25 kilo olijven op verschillende stukken van de plantage. Deze olijven worden dan op 83 verschillende normen getest in een gecertificeerd laboratorium. Guerin teelt zes verschillende soorten olijven.


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven