'Ti jaden òganik-project' voedt veel Haïtianen

Biologisch tuinieren-project floreert na aardbeving

Orkanen, overstromingen en zelfs de verwoestende aardbeving in januari heeft het biologisch tuinieren-initiatief in Haïti niet de kop gekost. Het initiatief dateert al van 2005.

Zo'n 13.000 Haïtiaanse gezinnen (90.000 mensen in totaal) werken momenteel met 23 landbouwkundigen aan het 'ti jaden òganik'-project (kleine biologische tuin-project). Zij telen hun eigen voedsel. Het doel is dat uiteindelijk 1 miljoen mensen deel zullen nemen. In Argentinië loopt eenzelfde project, het doel is om biologisch telen te promoten in zowel grote steden als plattelandsgebieden.

"Gelukkig hadden sommige families na de aardbeving hun eigen teelt om op terug te vallen", vertelt Emanuel Fenelon die het programma in Haïti leidt. "Zij vertelden hoe blij ze waren dat ze niet in de rij hoefden te staan om te smeken om voedsel."

Een programma-coördinator werkt in iedere provincie samen met een technisch team, zij informeren de bevolking over het programma en alles wat er bij komt kijken. Het voedsel is voornamelijk bestemd voor persoonlijk gebruik, maar er zijn ook al wat handelsnetwerken ontstaan. "Het is indrukwekkend. Veel vrouwen vertellen ons dat ze geen peterselie of kool hoeven te kopen. Ik weet dat we een impact hebben", aldus Fenelon.
Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven