Bijeenkomst voor project 'EnergieRijk'

Eerste exemplaar boek 'Groene Parels' overhandigt

Tijdens de bijeenkomst voor het project 'EnergieRijk' van ACRRES nam Flevolands gedeputeerde Andries Greiner uit handen van de auteur Douwe Faber, architect van de duurzame keten, het eerste exemplaar van het boek 'Groene Parels' in ontvangst.

In dit boek doet Faber, gespecialiseerd in duurzame energie, verslag van een aantal voorbeelden uit zijn dagelijkse praktijk over aansprekende en vernieuwende projecten op dit terrein. Hij laat hiermee zien dat wij schoner, gezonder en goedkoper kunnen leven zonder onze verslaving aan olie en gas. "Dit boek ga ik zeker lezen", zei Greiner na het in ontvangst nemen van het boek.Tijdens de bijeenkomst werden tevens twee onderdelen van het project 'EnergieRijk' gepresenteerd. Het gaat hier om de realisatie van de vergistings- en de bio-ethanolinstallatie. Hiermee is de eerste regionale biobased kringloop in Flevoland gerealiseerd. Uniek aan de biobased kringloop is de koppeling van een vergistingsinstallatie aan het fabricageproces van ethanol, waarbij gebruik wordt gemaakt van elkaars reststromen als inputstroom. Het concept is gericht op lokale productie van ethanol (benzinevervanger), waardoor transport van biomassa plaats maakt voor transport van de energiedrager. Daarnaast wordt de rentabiliteit van vergisters verhoogd en regionale nutri├źnten- en koolstofkringloop gesloten. Hierdoor is het concept toepasbaar op kleine schaal.

EnergieRijk is een koepelproject rondom nieuwe vormen van duurzame energie, zoals biovergister, bio-ethanol, algen en zonne-energie. EnergieRijk is een samenwerking tussen Eneco en Wageningen UR en wordt mede gefinancierd door de EU (EFRO) en de Provincie Flevoland.

De vergistings- en bio-ethanolinstallaties staan op het terrein van Wageningen UR in Lelystad. ACRRES, het landelijk toepassingscentrum voor duurzame energie en groene grondstoffen beheert de installaties. ACRRES is een initiatief van Wageningen UR onderdelen Praktijkonderzoek Plant & Omgeving en de Animal Sciences Group in Lelystad. ACRRES wil in samenwerking met bedrijven, instanties, overheden en onderwijs duurzame energie op basis van zon, wind en biomassa ontwikkelen. Eneco is strategisch partner binnen ACRRES. Daarnaast wil het centrum toepassingen realiseren om groene grondstoffen maximaal te benutten en kringlopen te sluiten. De complexe energiewereld moet voor iedereen toegankelijk worden. Na afloop van de presentatie werden de aanwezige bezoekers rondgeleid bij de twee installaties.Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.