Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Prijsverschil januari ongeveer 14 euro

Bio-varkensvoeders prijsgevoeliger dan gangbare voeders

De prijzen van biologische varkensvoeders zijn tot medio 2008 flink gestegen en hebben vervolgens een daling laten zien. Het huidige prijsniveau ligt hoger dan voor de stijging vanaf 2006. Dit blijkt uit cijfers die zijn verzameld bij vijf fabrikanten van biologisch varkensvoer in de periode januari 2005 tot januari 2010.

Prijsstijging

De prijsstijging vertoont een vergelijkbaar patroon als die bij gangbare vleesvoeders, maar was sterker dan van de gangbare voeders. Het prijsverschil van 10 euro per 100 kilogram tot 2006 verdubbelde rond de zomer van 2008 tot 22 euro. Januari 2010 lag het prijsverschil op ongeveer 14 euro. Opvallend is ook dat het prijsniveau van gangbaar varkensvoer in 2008 eerder begon te dalen dan dat van biologisch voer.

Prijsgevoeliger

Het prijsgevoeliger zijn van biologische voeders dan gangbare voeders ligt aan de kleine, vooral Europese, markt van biologische grondstoffen, waar de grondstoffenvoorraad beperkt is, zodat veranderingen in aanbod en vraag een grotere invloed hebben op de prijs dan bij gangbare voeders.

Werkwijze

Sinds een aantal jaren vraagt het LEI bij de belangrijkste fabrikanten van biologisch varkensvoer de prijzen op van vijf voersoorten (biggenvoer, drachtzeugenvoer, lactozeugenvoer, startkorrel en afmestvoer) per iedere datum dat deze veranderen. Deze zijn omgerekend naar gelijke basis (16 ton, geleverd boerderij, exclusief btw, netto prijzen). Vervolgens zijn de prijzen omgerekend naar maandniveau en gemiddeld met een wegingsfactor naar marktaandeel van de fabrikanten. Deze cijfers zijn vergeleken met de prijzen van gangbare voeders, zoals die gepubliceerd worden op de LEI-website.

Dit onderzoek is uitgevoerd in opdracht van de Bioconnect Product Werkgroep Markt en Ketens.

Contactinformatie: Robert Hoste, LEI onderdeel van Wageningen UR

Lees hier meer

Bron: BioKennis
Publicatiedatum: