Behoefte aan langere beschikbaarheid

Groeiruimte voor bioteelt van aardappelen in Idaho

Er is genoeg ruimte voor de biologische aardappelteelt om te groeien in Idaho. "Het gebied waarop ik ruimte zie om te groeien is biologisch", vertelt Gary Garnand van Garnand Marketing in Twin Falls. Garnand zegt dat consumenten die biologisch kopen vaak teleurgesteld zijn over het feit dat biologische aardappelen niet jaarrond verkrijgbaar zijn.

"Op dit moment kunnen bio-telers de aardappelen van september tot begin november aanbieden. Daarna meestal niet meer. Alleen tijdens de oogstperiode zijn ze verkrijgbaar, telers bewaren de producten niet het hele jaar door." Het aanbod voldoet dus niet aan de wensen van de consument.

In Idaho werd in 2008 nog op 491 hectare biologische aardappelen geteeld. In 2002 lag dit nog op 250 hectare. In 2009 is in totaal 2,2 miljoen pond biologische aardappelen vervoerd. Idaho had hiermee een aandeel van zes procent in de totale biologische aardappelzendingen in Amerika.

Het areaal is wel aanzienlijk toegenomen, maar er zijn problemen met betrekking tot de winstgevendheid. Uit een onderzoek in 2009 blijkt dat slechts 40 procent van de biologische aardappelen die telers in het oosten van Idaho telen ook daadwerkelijk aan de biologische markt verkocht zijn. Dat is voor velen niet genoeg om het werk lonend te maken.

Reden voor het beperkte verkoopvolume is volgens de onderzoekers dat de biologische winkels zich richten op kleine en middelgrote aardappelen. Grotere aardappelen moeten als conventioneel verkocht worden of verwerkt worden in veevoer.


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.