Fairtrade en biologische bedden

Eerste Fairtrade etage Dorint Schiphol geopend

Jos Nijhuis, president-directeur en CEO van Schiphol Group, directeur Peter d'Angremond van Stichting Max Havelaar en general manager Kees Teer van Dorint Hotel Amsterdam Airport openden op 11 oktober 's werelds eerste Green & Fairtrade Etage. De veertig kamers en suites tellende etage is één van de nieuwe, duurzame faciliteiten waarmee het hotel zijn gasten groene en eerlijke opties biedt voor overnachten, vergaderen en verblijven.

Luchthaven is wereldstad

De hotelfaciliteiten maken onderdeel uit van het duurzaamheidsbeleid dat erop is gericht Dorint Hotel Amsterdam Airport te laten uitgroeien tot het duurzaamste hotel van Nederland. "Schiphol is als een wereldstad, die 24 uur, dag en nacht, leeft", aldus Schiphol-topman Jos Nijhuis. "We hebben banken, winkels, restaurants, vergadercentra, kinderspeelplaatsen, hotels en zelfs een museum, een casino en een bibliotheek. Ik ben zeer trots dat Schiphol als metropool nu ook plek biedt aan een fairtrade hoteletage. Hiermee draagt Dorint Hotel Amsterdam Airport direct bij aan onze strategie om Europe’s preferred airport te zijn en te blijven."

Fairtrade past ook bij slapen

De gasten op de Green & Fairtrade Etage slapen in handgemaakte en 100 procent duurzame Dorint Lavital bedden. De bedden zijn een Nederlands product. Het katoen dat in de productie van de bedden is gebruikt, is gecertificeerd met het internationale Fairtrade-keurmerk, in Nederland beter bekend als het Max Havelaar-keurmerk. Dat geldt ook voor het katoen in de dekbedden, handdoeken, badjassen, badmatten en kussens. De bloemen, het fruit, het eten en drinken uit de minibar en de handcrème in de badkamer zijn eveneens Fairtrade-gecertificeerd. De etage bewijst dat dagelijkse bezigheden als slapen, eten en drinken uitstekend samen kunnen gaan met armoedebestrijding en duurzame ontwikkeling in arme landen.

Duurzame toepassingen

Elk van de 40 CO2-neutrale kamers op de Green & Fairtrade Etage telt tal van duurzame toepassingen, zoals het automatisch onderbreken van de airco bij het openen van een raam, waterbesparende kranen, inbouw van LED-verlichting en ecologisch verantwoorde cosmetica. Verder krijgen gasten die er logeren de helft van de kosten van het openbaar vervoer terug als zij vanuit het hotel een bezoek brengen aan het centrum van Amsterdam. Wie met een elektrische auto naar het hotel komt, betaalt geen parkeerkosten. Gasten die hun hybride auto in de parkeergarage zetten, betalen de helft. Voor dit snelgroeiende duurzame wagenpark heeft het hotel inmiddels oplaadpunten geïnstalleerd.

Goed voorbeeld doet goed volgen

Directeur Peter d’Angremond van Stichting Max Havelaar noemt Dorint een echte ambassadeur van Fairtrade in de hotelwereld. “Goed voorbeeld doet goed volgen. Ook andere hotels zijn het afgelopen jaar overgestapt op Fairtrade-gecertificeerde producten. Fairtrade biedt het volledige pakket voor duurzame ontwikkeling door niet alleen strenge milieu- en sociale criteria te eisen, maar daar ook een eerlijke prijs tegenover te stellen. Via het keurmerk weet een consument dat zijn aankoop bijdraagt aan armoedebestrijding en duurzame ontwikkeling bij kleine boeren in ontwikkelingslanden. Het concept van people & planet by profit begint ook in de hotelwereld gemeengoed te worden. Daar is de opening van een eerlijke en groene etage in Dorint opnieuw een overtuigend bewijs van.”

Duurzame bedden

De handgemaakte matrassen van de Dorint Lavital bedden munten uit in luxueuze, ecologische en duurzame kwaliteiten. Elk bed is door ambachtelijke vakmensen gebouwd. Zij werken met Fairtrade biologisch katoen, biologische wol en vlas, paardenhaar, kameelwol en cradle to cradle meubelstoffen. De producent uit het Noord-Hollandse Zwaag staat borg voor het gebruik van materialen die veiligheid, zuiverheid en kwaliteit waarborgen.

Green & Fairtrade kamerlinnen

De Edelweiss Groep, die de kussen- en dekbedovertrekken, badjassen en handdoeken levert voor de Green & Fairtrade Etage, is licentiehouder van Fairtrade van Max Havelaar. Het Haagse bedrijf is gecertificeerd op het gebied van milieu en beschikt over een milieucertificaat en belangrijke kwaliteitscertificaten. Hierdoor voldoet de linnenverzorging aan de hoogste eisen en normen op het gebied van milieu, energie en arbeidsomstandigheden.

Green Meeting en Green Mobility

De Green & Fairtrade Etage is één van de drie duurzame producten die Dorint Hotel Amsterdam Airport introduceert. Naast deze etage zijn dat Green Meeting en Green Mobility. "Maar niet alleen deze producten vallen onder ons motto Duurzaam Dorint", aldus general ganager Kees Teer. "In ons Duurzaamheidsplan 2010-2011 hebben we vastgelegd dat we onze inspanningen zullen intensiveren op het gebied van de bedrijfsvoering, het medewerkersbeleid, afspraken met leveranciers, de voorlichting aan onze kwart miljoen gasten die we jaarlijks ontvangen, en de samenwerking met partners in de keten."

Bron: Hospitality Management

Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven