Onderzoek geeft overzicht invloed van daglicht

Regelgeving daglicht voor biologische (opfok)hennen kan duidelijker

De biologische regelgeving over daglicht voor (opfok)leghennen kan duidelijker worden opgesteld. Een goede voorzet hiervoor wordt gegeven in regelgevingen voor gangbare (opfok)leghennen. Het onderzoek van Wageningen UR Livestock Research is uitgevoerd in opdracht van het ministerie voor LNV, vertegenwoordigd door de Productwerkgroep Pluimveevlees en eieren van Bioconnect.

Uit het (literatuur)onderzoek naar daglichtmanagement bij (opfok)leghennen komt verder naar voren dat kippen meer kunnen zien dan mensen. Zo zien ze onder andere ultraviolet licht, waardoor ze objecten (zoals voer, omgeving en elkaar) anders zien dan mensen. Ook de lichtsterkte is voor kippen hoger dan voor mensen. Lichtsterktemeters zijn echter afgestemd op mensen, waardoor lichtmetingen in stallen de lichtsterkte voor kippen onderschatten. Bovendien zien kippen meer beelden per seconde dan de mens en kunnen ze laag frequente lampen zien flikkeren. De onderzoekers vonden echter geen literatuurgegevens dat flikkeringen leiden tot problemen als meer (veren)pikkerij.

Veel onbekend over daglicht

In stallen voor biologische leghennen is ruimschoots daglicht verplicht. Een ruime hoeveelheid daglicht wordt algemeen gezien als een belangrijk welzijnsaspect voor leghennen. Biologische pluimveehouders vragen zich wel af of dat echt zo is, omdat daglicht vanouds in relatie wordt gebracht met het risico op excessieve pikkerij. Ook weten ze vaak niet hoe ze de daglichtvoorziening het beste kunnen realiseren en hoe ze moeten omgaan met kippen in stallen met veel daglicht. Ook de invloed van daglicht op gedrag, diergezondheid en technische resultaten is vaak onbekend.

Daglichtmanagement

Het onderzoeksrapport geeft een overzicht van de invloed van daglicht op (opfok)leghennen. Daarbij worden tevens de verschillende managementaspecten van verlichting en lichtschema's behandeld. Ten slotte wordt een overzicht gegeven van daglichtlampen en lichtdoorlatende materialen om daglichtinval in de stal te realiseren. De bevindingen geven biologische pluimveehouders handvatten over hoe ze moeten omgaan met de daglichtvoorziening voor hun (opfok)leghennen. Het rapport kan tevens dienen als leidraad voor duidelijker biologische regelgeving.

Contact informatie: Berry Reuvekamp, Wageningen UR Livestock Research

Lees hier het rapport 'Daglichtmanagement bij (opfok)hennen'

Bron: BioKennis

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.