
Abonneren
Vacatures
- Assistent Bedrijfsleider
- Retail Key Account Manager
- Leidinggevende snijderij
- Fruitteler / gewasverzorger boomkwekerij
- Teeltspecialist
- Accountmanager
- Agrarisch medewerker - Veredeling
- Logistiek Medewerker Groenten en Fruit
- Teler - Teeltspecialist - Hoofd Teelt - Head Grower
- Teamleider Productie
Top 5 - gisteren
- "Ik kijk nu volledig anders tegen een zak sesamzaad aan"
- "Met drie-eenheid soda, groene zeep en schoonmaakazijn kan je alle schoonmaakklussen aan"
- "Meer wederzijds begrip Tweede Kamerleden in voedseldebat na filmvertoning"
- Omschakeling van biologisch legpluimvee naar scharrel of vrije uitloop moet gemeld worden bij Skal en COKZ
- Definitieve uitslag waterschapsverkiezingen bekend
Top 5 - afgelopen week
Top 5 - afgelopen maand
Veghelse bewoners genieten van bio-producten
Betere maaltijd leidt tot minder zorgkosten
Het pilotonderzoek is gefinancierd door het ministerie van LNV, en opgezet samen met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (WVS). Het wetenschappelijk gedeelte van het onderzoek is uitgevoerd door Wageningen URFood & Biobased Research. De projectleiding en inhoudelijke begeleiding op de zorginstelling was in handen van bedrijf Phliss. In de locaties Watersteeg in Veghel en Vita Nova in Oss van zorginstelling BrabantZorg hebben 68 deelnemers tussen 17 mei en 8 augustus meegedaan aan het onderzoek. Het doel van dit onderzoek is om met de resultaten managers van zorginstellingen te voorzien van argumenten die investeren in goede maaltijden ondersteunen. Daarom is gekozen voor een samenwerking tussen wetenschap en praktijk zodat de resultaten in praktijk toepasbaar zijn.
In Veghel hebben de bewoners een ruimer soort maaltijd aangeboden gekregen. Met smaakvolle biologische producten, een optimale maaltijdpresentatie en een goede ondersteuning aan tafel door het personeel. Voor de controlegroep in Oss veranderde er niets. In Veghel werd 32% meer groenten, 29% meer zetmeel en 76% meer appelmoes gegeten. De bewoners van de onderzoeksgroep bleven in de testfase langer aan tafel zitten en dit werd als prettig ervaren. Dit terwijl de tafelduur feitelijk langer was dan voorheen en zij de tafeltijd destijds als te lang ervoeren. Daarnaast stond men positief tegenover de aangeboden hoeveelheden eten, de bewoners aten er meer van. Voorheen was men niet tevreden over de aangeboden hoeveelheid, waarbij niet aangegeven werd of men te weinig kreeg. In Oss is geen verschil in beleving geconstateerd.
Volgens de onderzoekers is hiermee sprake van een duidelijke trend, waarbij de bewoners in Veghel een halve kilo aankwamen, en die in Oss gemiddeld een halve kilo gewicht verloren. Op jaarbasis kan dat een verschil van 6 a 7 kilo zijn. Hierdoor is er niet alleen geen sprake meer van gewichtsverlies, maar komen mensen zelfs in gewicht aan waardoor ze in de toekomst waarschijnlijk minder dure dieetproducten nodig hebben. De verwachting is dat de besparingen op dieetproducten groter zal zijn dan de meerkosten van de aangepaste maaltijd. Hoeveel precies is niet te zeggen, door de korte duur van de proef.
Minister Verburg toonde zich vanmiddag enthousiast over de resultaten en zegde een vervolgonderzoek toe, dat ze samen met het ministerie van VWS wil laten uitvoeren. Het onderzoek zal worden uitgevoerd door Wageningen UR, RIVM en TNO, samen met bedrijf Phliss. Dat onderzoek zal zich richten op de vraag of het aanbieden van een duurzaam totaal maaltijdconcept de kwaliteit van leven verhoogt en de zorgvraag en medicijngebruik vermindert.
Een belangrijkste conclusie voor de biosector: Het gebruik van biologische producten is op zich duurder, maar de vermindering in het gebruik van dieetproducten (tussen controlegroep en testlocatie) bleek ruim voldoende om de extra kosten veroorzaakt door het gebruik van biologische producten te financieren.
Klik hier voor meer informatie.
Publicatiedatum:
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2023-03-22 Instock verhuist om meer voedsel te kunnen 'redden'
- 2023-03-10 Collectief van inkopers verbindt zich aan natuurinclusieve landbouw
- 2023-02-21 Groene en gezonde maaltijden in de zorg dankzij platform ToekomstProef
- 2023-02-17 Heerlijkheid Mariënwaerdt behaalt opnieuw Green Key Goud
- 2023-02-14 Valentijnsactie voor de Voedselbank
- 2023-02-14 Met pilot komt biologische aanbesteding door het Rijk stapje dichterbij
- 2023-01-30 Investeringsronde moet groei en internationalisering Anne&Max versnellen
- 2023-01-24 Hotelvereniging gaat voor 50% bio-groenten in 2025
- 2023-01-11 Vernieuwd EXKi-restaurant op Brussels Airport
- 2023-01-10 "Klimaatlabels hebben sterke invloed op duurzame voedselkeuze"
- 2023-01-10 Anne&Max wil vestiging in Leeuwarden openen
- 2023-01-05 Instock redde meer dan 400.000 kilo voedsel in 2022
- 2023-01-05 Omzet Sligro Food Group weer boven niveau pre-Covid
- 2023-01-03 Drees Peter van den Bosch vertrekt als Algemeen Directeur Hutten
- 2022-12-23 André Brouwer draagt zijn werk voor EKO-keurmerk Horeca over
- 2022-12-23 Provincie Brabant zet in op 50% biologische bedrijfscatering
- 2022-12-08 Bio- en ecoproducten van Nutribel nieuw bij QSTA
- 2022-11-16 Naturland pleit voor ten minste 50% biologisch in kinderdagverblijven, scholen en kantines
- 2022-11-15 Boeren die duurzaam produceren hebben streepje voor bij cateraar Hutten
- 2022-11-14 Overweldigend veel animo voor investeringsronde SLA