
Abonneren
Vacatures
- Leidinggevende snijderij
- Fruitteler / gewasverzorger boomkwekerij
- Teeltspecialist
- Accountmanager
- Agrarisch medewerker - Veredeling
- Logistiek Medewerker Groenten en Fruit
- Teler - Teeltspecialist - Hoofd Teelt - Head Grower
- Teamleider Productie
- Productiemedewerker
- Medewerker Sales Support
Top 5 - gisteren
- "Ik kijk nu volledig anders tegen een zak sesamzaad aan"
- Omschakeling van biologisch legpluimvee naar scharrel of vrije uitloop moet gemeld worden bij Skal en COKZ
- "Met drie-eenheid soda, groene zeep en schoonmaakazijn kan je alle schoonmaakklussen aan"
- "Meer wederzijds begrip Tweede Kamerleden in voedseldebat na filmvertoning"
- Definitieve uitslag waterschapsverkiezingen bekend
Top 5 - afgelopen week
- Is rauwe melk kefir de nieuwe superdrank?
- Voorstel bio-boeren moet forse daling consumentenprijs mogelijk maken
- Radicaal, biologisch en dynamisch
- Cornelis Mosselman zamelt geld in om producten te doneren aan Voedselbank
- Nieuwe lijn met biologische bakkerijproducten van Nederlandse bodem: Driekant Vitale Voeding
Top 5 - afgelopen maand
- Wetenschappelijke studie toont aan dat synthetische bestrijdingsmiddelen gevaarlijker zijn dan natuurlijke middelen
- Is rauwe melk kefir de nieuwe superdrank?
- Vogelgriepvaccin stapje dichterbij
- Voorstel bio-boeren moet forse daling consumentenprijs mogelijk maken
- Fotoreportage: Nederlandse exposanten op Biofach/Vivaness 2023
Reactie vanuit sector
'Volkskrant zit fout met generalisatie onderzoeksgegevens bioteelt en CO2'
De krant baseerde zich op een onderzoek van Blonk Milieu Advies uit 2009. In dit onderzoek werd een rekenprogramma van het Productschap Tuinbouw in de praktijk getest. Het programma berekent de CO2-voetafdruk van groenten, fruit en bloemen. In drie gevallen zijn gangbare en biologische producten vergeleken: tomaten, ananas en bloemkool. Het is onjuist om op basis van slechts drie producten in één algemeen geldende conclusie te stellen dat bioteelt tot meer CO2 zou leiden. De Universiteit van Wageningen heeft al eerder aangetoond dat bijvoorbeeld de biologische rundveehouderij minder CO2 veroorzaakt dan zijn gangbare evenknie.
Zelfs binnen de productgroepen groenten en fruit valt niet één alles omvattende conclusie te trekken over CO2-verschillen tussen biologisch en gangbaar. Volgens genoemd Volkskrantartikel zou de lagere CO2 van gangbare productiemethoden alles te maken hebben met de hogere efficiency (de hogere opbrengst per hectare). Wat het artikel niet vertelt, is dat die hoge efficiency bereikt wordt door een hoge input van synthetische pesticiden en kunstmest met hun eigen nadelige effecten voor het milieu, waaronder vervuilde bodems en water. De zuivering van vervuild water door waterleidingbedrijven zorgt voor extra CO2 -uitstoot die niet in de berekening is meegenomen.
De Volkskrant schrijft : 'biologische producten hebben vaak een grotere CO2-voetafdruk dan regulier geteelde groenten en fruit'. Echter, aldus onderzoeker ir. Wijnand Sukkel van de Universiteit van Wageningen, mede ondertekenaar van deze brief: "Stellige conclusies over het verschil tussen CO2 uitstoot bij gangbare en biologische teelt van groenten en fruit kunnen niet worden getrokken, daarvoor is de foutmarge in het onderliggende onderzoek te groot door de onzekerheden in de beschikbare data."
Zo zijn in het rekenmodel alleen emissies berekend, maar CO2-opslag in de bodem, die emissies compenseert, is niet meegenomen. In de biologische landbouw is deze aantoonbaar beter dan in de gangbare. Verder is ook de weerbaarheid van een productiesysteem tegen klimaatverandering een belangrijk aspect in de klimaatdiscussie. Ook hier heeft biologische landbouw een streepje voor op gangbare landbouw. De conclusie moet dan ook zijn dat bioteelt op meerdere aspecten milieuvriendelijk is en een duurzaam alternatief biedt voor de toekomst, zeker met het oog op klimaatverandering.
Als biologische producten van ver weg worden ingevlogen of in de verwarmde kas zijn geteeld, is het gevolg een hogere CO2-uitstoot dan bij vollegrondsproducten. Maar dit is niet anders bij gangbare producten. Milieu Centraal heeft ons laten weten dat hun uitspraak 'Biologisch wil niet perse zeggen: milieuvriendelijk' in het Volkskrant-artikel op basis van dat gegeven is gedaan.
Belangrijk bij alle ophef is dat de biologische landbouw niet eens pretendeert de meest CO2-zuinige landbouw te zijn die er is. Wel de meest natuurlijke. Biologische landbouw hecht belang aan een integrale duurzaamheidsbenadering waarbij er niet naar één aspect gekeken wordt maar naar alle aspecten in samenhang: voedselkwaliteit, diervriendelijkheid, water en bodem, biodiversiteit, gesloten kringlopen, behoud van genetische variëteit, landschapsbehoud, en zelfs sociale factoren zoals de manier waarop de boer in de samenleving staat en omgaat met eerlijke handel, zinvol werk voor zorgbehoevenden, enzovoort. CO2-reductie past in het denken van de biologische boer (en van verwerkers), maar integraal denken zorgt er soms voor dat andere keuzen worden gemaakt.
Degene die overigens denkt dat biologisch lagere opbrengsten heeft en 'dus' de wereld niet kan voeden, verwijzen we graag naar het meest recente rapport (2009) van de FAO, de wereldvoedselorganisatie van de VN, waarin dit misverstand wordt rechtgezet.
Biologica, Jasper Vink, mede namens Wageningen UR, ir. Wijnand Sukkel, Stichting Biologisch Goed Van Eigen Erf, ir. Iris van de Graaf, Stichting Vriendelijke Keukens, Lasca ten Kate, Task Force MBL, André Brouwer
Bron: Biologica
Publicatiedatum:
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2023-03-24 Efficiënter boeren met precisielandbouw
- 2023-03-20 "Bio is de enige standaard die breed gekend en verdedigd is, en die onze milieuproblemen zal oplossen"
- 2023-03-17 Publiek-private partnerschappen en de toekomst van bio in Oost-Europa
- 2023-03-17 Nieuw opleidingsmateriaal om biologische landbouw in Afrika te bevorderen
- 2023-03-13 "Het is een zaak van lange adem, maar hopelijk brengen we iets teweeg voor de volgende generaties"
- 2023-03-13 Stikstofbeleid leidt tot run op landbouwgrond
- 2023-03-13 Het Landbouwakkoord: aan de sectortafels
- 2023-03-13 Kamerleden bespreken breekijzer 'De toekomst van boeren ligt in de biologische landbouw' in BNR-radioprogramma
- 2023-03-10 Melkveehouder Alex Datema nieuwe Directeur Food & Agri Nederland bij Rabobank
- 2023-03-08 INRAE en FiBL verlengen samenwerkingsovereenkomst
- 2023-03-07 "Dé route naar een nieuw landbouwsysteem? Stop die waterglijbaankeuze!"
- 2023-03-06 "De biologische beweging moet haar 'vier principes' herdefiniëren en met 'vier eisen' komen"
- 2023-02-27 "Willen we als maatschappij meer bio, dan hebben omschakelaars steun nodig"
- 2023-02-23 Landbouw als cultuurimpuls - een impressie van de biodynamische landbouwconferentie 2023 in Dornach
- 2023-02-21 Consortium werkt aan meer bio in het beroepsonderwijs
- 2023-02-21 'De invloed van de bio-industrie op de gezondheid van de mens is onderbelicht'
- 2023-02-20 Inschrijving voor de BioVLAM 2023 geopend
- 2023-02-17 Diana Eleveld stopt bij Werkgeverslijn land- en tuinbouw
- 2023-02-08 "Minister Adema was op het verkeerde feestje"
- 2023-02-07 Erasmus Universiteit Rotterdam erkent klimaat- en ecologische noodtoestand