Analysetool moet varkenshouder helpen bij ziektepreventie

Om een optimale diergezondheid te kunnen realiseren, is het belangrijk dat een varken zo min mogelijk gevolgen ondervindt van dierziekten. De varkenshouder staat voor de uitdaging om een aanpak te kiezen die een robuuste gezondheid op het bedrijf mogelijk maakt. Een analysetool voor varkenshouders kan helpen bij het reduceren van het gebruik van antibiotica. Zo staat in V-focus.

Voor de varkenshouders is het altijd belangrijk om zich bewust te zijn van risicomomenten voor diergezondheid op het bedrijf. Als hulpmiddel binnen een door LNV gefinancierd onderzoeksproject ontwikkelt Wageningen UR (Livestock Research en Central Veterinary Institute) samen met de GD een analysetool voor preventie van varkensziekten. De varkenshouder kan daarmee in kaart brengen welke risicofactoren er op zijn bedrijf zijn voor insleep en verspreiding van ziektekiemen en weerstand van dieren, én wat hij daaraan kan doen.

Belangrijk instrument

De tool is getest door varkenshouders en dierenartsen en is vanaf september 2010 voor iedereen toegankelijk (www.preventievarkensziekten.nl). Het kan een belangrijk aanvullend instrument zijn voor het sectorplan dat binnen de Taskforce Antibioticaresistentie wordt opgesteld om tot 50% reductie in gebruik te komen. De volgende V-focus gaat dieper op de analysetool en de toepassingsmogelijkheden in.

Klik hier voor het hele artikel in V-focus.

Bron: BioKennis

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven