
Abonneren
Vacatures
- Leidinggevende snijderij
- Fruitteler / gewasverzorger boomkwekerij
- Teeltspecialist
- Accountmanager
- Agrarisch medewerker - Veredeling
- Logistiek Medewerker Groenten en Fruit
- Teler - Teeltspecialist - Hoofd Teelt - Head Grower
- Teamleider Productie
- Productiemedewerker
- Medewerker Sales Support
Top 5 - gisteren
Top 5 - afgelopen week
- Is rauwe melk kefir de nieuwe superdrank?
- Voorstel bio-boeren moet forse daling consumentenprijs mogelijk maken
- Radicaal, biologisch en dynamisch
- Cornelis Mosselman zamelt geld in om producten te doneren aan Voedselbank
- Nieuwe lijn met biologische bakkerijproducten van Nederlandse bodem: Driekant Vitale Voeding
Top 5 - afgelopen maand
- Wetenschappelijke studie toont aan dat synthetische bestrijdingsmiddelen gevaarlijker zijn dan natuurlijke middelen
- Is rauwe melk kefir de nieuwe superdrank?
- Vogelgriepvaccin stapje dichterbij
- Voorstel bio-boeren moet forse daling consumentenprijs mogelijk maken
- Fotoreportage: Nederlandse exposanten op Biofach/Vivaness 2023
Vier op tien consumenten bereid om extra te betalen voor bio
Vooral biologisch vlees mag wat meer kosten
Meer betalen? Voor biologische en fair trade producten wil iets minder dan de helft van de respondenten op de ING Vraag van Vandaag wel meer betalen. Voor biologische groente, eieren en fair trade koffie is gemiddeld 42% bereid om extra te betalen.
Gemiddeld 7% meer betalen. De bereidheid om meer af te rekenen varieert licht per biologisch product. Gemiddeld willen de ondervraagden – die bereid zijn extra te betalen – voor biologisch vlees, groente en eieren ongeveer 7% extra betalen.
Biologisch vlees mag meer kosten. Voor biologisch vlees zijn meer consumenten bereid extra te betalen dan voor eieren, groente en brood. Het aantal respondenten dat voor biologisch vlees extra in de buidel wil tasten is 46%. Voor een biologisch lapje willen deze consumenten een kleine 8% meer afrekenen. Voor fair trade koffie of biologische groente tasten de respondenten liever iets minder diep in de buidel. Brood is de uitzondering. Voor biologisch brood is slechts 30% van de respondenten bereid meer uit te geven.
Lekker biologisch. Biologische producten vallen bij veel consumenten in de smaak. Drie op de tien (30%) respondenten op de ING Vraag van Vandaag zegt biologische producten lekkerder te vinden dan niet-biologische. Biologische voeding oogt niet altijd lekkerder, maar kennelijk kan een aanzienlijke groep consumenten het wel proeven.
Kansen bij de consument. Het marktaandeel van biologisch voedsel bedraagt op dit moment nog maar enkele procenten (2,3%). Dat aandeel lijkt omhoog te kunnen. Uit de ING Vraag van Vandaag blijkt dat 30% van de respondenten biologisch eten lekkerder vindt. En afhankelijk van het product wil ruim vier op de tien respondenten er wel meer voor betalen, tot zo'n 8% extra. Wel blijkt uit onderzoek dat consumenten denken dat de prijzen van duurzaam voedsel meer dan 10% hoger liggen. Waar mogelijk zouden scherpere prijzen dus het marktaandeel kunnen vergroten.
Publicatiedatum:
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2023-03-07 Jersey stieren verkennen nieuwe hellingstal
- 2023-03-03 Bekertje bodem voor bioscoop-bezoekers
- 2023-03-01 Stressvrij slachten belangrijkste principe voor mobiele dodingsunit
- 2023-02-24 Rapport: ongeveer 12 procent veehouderijen heeft keurmerk
- 2023-02-20 Keuze voor biologisch vlees levert de Voedselbank cheque van 1500 euro op
- 2023-02-16 Volledig Duitse biologische varkensvleesketen met succes gelanceerd
- 2023-02-10 AR wil verder groeien in biologisch en neemt productielocatie over
- 2023-02-01 Nieuwe financieringsronde Beter Boeren
- 2023-01-30 Ketenkennisdialoog 'De smaken van duurzamer varkensvlees': 1 februari
- 2023-01-18 Biologisch tot op het bot: bouillons met een duurzaam verhaal
- 2023-01-17 Henk en Klaas willen je graag iets vertellen
- 2023-01-16 Duitsland: Bioland blij met etiketteringswet voor veehouderij
- 2023-01-13 De Groene Weg formaliseert keten van Nederlands biologisch lamsvlees
- 2023-01-12 Steun de Voedselbank door te kiezen voor biologisch vlees
- 2023-01-12 Het water staat de biologische veehouders in België aan de lippen
- 2023-01-04 "Biologisch boeren is transparant en maatschappelijk gewenst"
- 2022-12-23 Een kijkje in de (voer)keuken van BioBrüder Heimann
- 2022-12-22 Belgische veehouders vragen om crisissteun
- 2022-12-22 "Wij waren altijd al van het extensieve boeren"
- 2022-12-20 Brandt & Levie gaat strijd aan met eenheidsworst