Vier op tien consumenten bereid om extra te betalen voor bio

Vooral biologisch vlees mag wat meer kosten

Ruim vier op de tien consumenten is bereid om extra te betalen voor biologische en fair trade voedingsmiddelen. Dat blijkt uit de ING Vraag van Vandaag van afgelopen week. Consumenten die bereid zijn om meer te betalen, hebben voor biologisch eten tussen de 6% en 8% extra over. Vooral biologisch vlees mag wat meer kosten: brood sluit de rij. Biologische producten vallen bij veel consumenten in de smaak: 30% vindt ze lekkerder. Dat schept kansen.

Meer betalen? Voor biologische en fair trade producten wil iets minder dan de helft van de respondenten op de ING Vraag van Vandaag wel meer betalen. Voor biologische groente, eieren en fair trade koffie is gemiddeld 42% bereid om extra te betalen.

Gemiddeld 7% meer betalen. De bereidheid om meer af te rekenen varieert licht per biologisch product. Gemiddeld willen de ondervraagden – die bereid zijn extra te betalen – voor biologisch vlees, groente en eieren ongeveer 7% extra betalen.
 

Biologisch vlees mag meer kosten. Voor biologisch vlees zijn meer consumenten bereid extra te betalen dan voor eieren, groente en brood. Het aantal respondenten dat voor biologisch vlees extra in de buidel wil tasten is 46%. Voor een biologisch lapje willen deze consumenten een kleine 8% meer afrekenen. Voor fair trade koffie of biologische groente tasten de respondenten liever iets minder diep in de buidel. Brood is de uitzondering. Voor biologisch brood is slechts 30% van de respondenten bereid meer uit te geven.

Lekker biologisch. Biologische producten vallen bij veel consumenten in de smaak. Drie op de tien (30%) respondenten op de ING Vraag van Vandaag zegt biologische producten lekkerder te vinden dan niet-biologische. Biologische voeding oogt niet altijd lekkerder, maar kennelijk kan een aanzienlijke groep consumenten het wel proeven.
 
Kansen bij de consument. Het marktaandeel van biologisch voedsel bedraagt op dit moment nog maar enkele procenten (2,3%). Dat aandeel lijkt omhoog te kunnen. Uit de ING Vraag van Vandaag blijkt dat 30% van de respondenten biologisch eten lekkerder vindt. En afhankelijk van het product wil ruim vier op de tien respondenten er wel meer voor betalen, tot zo'n 8% extra. Wel blijkt uit onderzoek dat consumenten denken dat de prijzen van duurzaam voedsel meer dan 10% hoger liggen. Waar mogelijk zouden scherpere prijzen dus het marktaandeel kunnen vergroten.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.