Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
'Overstappen op bio-vlees heeft geen zin'

Reacties vleessector over ESBL-berichtgeving

Tholen - Vrijdag werd bekend gemaakt dat voor het eerst iemand overleden is door ESBL. De gevonden ESBL heeft een sterke gelijkenis met ESBL's die ook bij kippen gevonden worden. Hierdoor is nogal wat ophef ontstaan. Het RIVM heeft inmiddels bekend gemaakt dat kippenvlees dat goed wordt bereid, veilig is voor consumptie. Verschillende organisaties reageren op de berichtgeving.

Productschap Pluimvee en Eieren

Pascalle de Ruyter, woordvoerder van Productschap Pluimvee en Eieren, hoopt op genuanceerde reacties. "Er wordt in dit soort situaties al snel geroepen dat men maar moet overstappen op biologisch vlees. Dit heeft in dit geval echter totaal geen zin. De bacterie komt namelijk ook voor bij bio-kippen." Ze omschrijft het als een gezamenlijk probleem. Het belangrijkst is dat kippenvlees gewoon veilig is, wanneer hier op de juiste manier mee wordt omgegaan.

"Voor ons was het overigens wel even schrikken dat het ook in bio voorkomt. Dat betekent namelijk dat minder antibiotica niet de enige oplossing is. Het zou makkelijk zijn wanneer het opgelost is door naar bio over te stappen, maar dit is dus zeker niet zo. Hier moet dus voorzichtig mee om worden gegaan." Ze benadrukt dat het belangrijk is dat bio-producenten de berichtgeving en de onderzoeken blijven volgen. Er wordt hard gewerkt aan de vermindering van het gebruik van antibiotica.

Nederlandse Bond van Poeliers en Wildhandelaren

Jan-Willem de Jong van de Nederlandse Bond van Poeliers en Wildhandelaren heeft geen idee wat dit voor gevolgen kan hebben voor het bio-kippenvlees. "We lezen er van alles over. Er wordt gewerkt aan een plan van aanpak. Ook worden consumenten geïnformeerd, onder meer winkels geven advies aan de consument."

Zelf weet Jan-Willem niet hoe het exact zit met de mate van antibiotica die door bioproducenten gebruikt wordt. "De reactie van de consument hangt volgens mij af van het feit of gegarandeerd kan worden dat de bio-sector daadwerkelijk minder antibiotica gebruikt. Dit is afhankelijk van de normen die gehanteerd worden." Hij geeft ook aan dat de NBPW zich meer bemoeit met het proces na de daadwerkelijke productie.

Nepluvi

Voor Peter Vesseur, algemeen secretaris van Nepluvi, heeft het verhaal twee kanten. "Wat doet de consument sowieso naar aanleiding van dit bericht en gaat de consument uiteindelijk onderscheid maken in kipproducten? Zelf verwacht ik niet dat de consumenten minder kip zullen gaan eten." Wel is het belangrijk om als sector hard te gaan werken aan de indamming van de mogelijke risico's voor wat betreft antibioticumgebruik en resistentie.

"Daarnaast zijn er voor de consument belangrijke ontwikkelingen gaande, waardoor er meer keuze komt op het gebied van dierenwelzijn. Biologisch wordt in die discussie als hoogste segment op het gebied van welzijn gepositioneerd." Hij vindt het goed dat er meer keuze komt in het tussensegment.

"Alle productiesystemen waarin minder antibiotica worden gebruikt, zijn gunstiger. Dit hoeft alleen niet per se om bio-producten te gaan. Ook een reguliere houderij kan met weinig antibiotica goed renderen." Wel moet de sector volgens Nepluvi goed gaan nadenken over systemen waardoor zij minder afhankelijk worden van antibiotica. "Dit is ook een bewustwordingsproces."