Nama Yasai teelt diverse Oost-Aziatische groenten

Japanse bio-groenten populair in Groot-Brittannië

De eerste Japanse plantaardige boerderij in Groot-Brittannië floreert. Inmiddels telen Robin en Ikuko Williams al verschillende jaren een reeks Japanse groenten. Dit voor zowel restaurants als individuele klanten. Aanvankelijk begonnen ze in hun tuin van 1.000 vierkante meter. Dit is uitgebreid met nog twee percelen van in totaal 27 hectare in East Sussex (Zuid-Engeland).

Robin, 51, wilde al lange tijd stoppen met zijn baan in de informatietechnologie. Uiteindelijk stopte hij met deze baan en richtte in 2004 'Nama Yasai' (verse groenten) op. Hij verwachtte dat de vraag naar 'home-grown' Japanse producten toe zou nemen. Het merendeel van de Oost-Aziatische groenten in Groot-Brittannië behoudt zijn versheid niet. Zijn vrouw Ikuko was echter wat sceptischer. Ze vroeg zich af of de groenten wel echt zouden gedijen in het grillige Britse weer. Inmiddels hebben ze geleerd hoe hiermee om te gaan en heeft het echtpaar een groeiende en trouwe klantenkring opgebouwd.

Ze leveren een breed scala aan groenten aan lokale restaurants en boerenmarkten. Daarnaast bezorgen ze groentedozen aan huishoudens in het zuidoosten. Velen van hen zijn Japans. Het populairst zijn de Japanse radijsjes (Daikon), de groene sojabonen (Edamame), Japanse pepers, aubergines en 'shiso-bladeren'. "Iedereen lijkt erg blij met hoe het smaakt. Het bedrijf is sinds de start verdubbeld." Het uiterlijk van de groenten zorgt soms voor problemen. "Klanten die groenten in de supermarkt kopen zijn zich vaak niet bewust van de verschillende maten en kleuren", aldus Robin.

"Het zijn spannende tijden voor ons en er zijn veel nieuwe ontwikkelingen gaande. Wat het moeilijk maakt is dat de teelt erg kwetsbaar is voor ziekten en plagen. Het natuurlijk evenwicht moet goed zijn. Ook is er dit jaar slechts een paar centimeter regen gevallen. Hierdoor kwam een aantal gewassen in de problemen. "


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.