Geslaagde 'proefvaart' met SmaakSkûtsje

Van Eigen Erf zet nieuwe koers uit met label biologische boerenstreekproducten

Op zaterdag 25 september introduceerde Stichting Biologisch Goed Van Eigen Erf (VEE) een door haar samengesteld en deels in haar opdracht nieuw ontwikkeld assortiment van biologische boerenstreekproducten. Onderscheidend voor deze producten is dat ze gemakkelijk herleidbaar zijn tot de boer als bron. Bij producten die de boer niet zelf verwerkt, doet hij een beroep op een verwerker op zo kort mogelijk afstand, liefst uit de eigen regio. De lancering van dit 'groeiassortiment' gebeurde onder auspiciën van Stichting Streekeigenproducten Nederland (SPN).

De boer aan het roer

Om de introductie van het Van Eigen Erf assortiment extra luister bij te zetten, voer op de één na laatste dag van de landelijke Week van de Smaak een speciaal SmaakSkûtsje uit, onder het motto: 'De boer aan het roer!'. Na een vroeg vertrek uit het Friese Akkrum was de eerste aanlegplaats de Waterpoortsgracht in Sneek. Hier wachtten twee wethouders van Sneek, Tom Metz en Jan Bargboer, het skûtsje op. Uit handen van Friese biologische boer Sjoerd de Hoop en Iris van de Graaf van Van Eigen Erf ontvingen de heren een feestelijke mand met een greep uit het biologische boerenstreekassortiment.Oog voor onbenutte kansen

Na Sneek legde het SmaakSkûtsje in de middag aan bij de Prinsentuin in Leeuwarden. Nieuwe boer aan het roer Anne Koekoek onthaalde er wethouder Isabelle Diks op de speciale mand met Van Eigen Erf producten. De wethouder uitte het belang dat zij hecht aan deze initiatieven rond biologisch en duurzaam eten en ook de noodzaak van nauwere samenwerking tussen betrokkenen rond dit thema. Op de samenwerking die Van Eigen Erf en Atlantis Handelshuis aan zijn gegaan voor de succesvolle afzet van de producten reageerde zij dan ook positief. Ter plekke werd afgesproken om in dit kader binnenkort ook gezamenlijk met wethouder Diks de kansen tot aansluiting bij andere duurzame gemeentelijke initiatieven te bespreken.


Uitbreiding naar rest van Nederland

Op dit moment heeft het assortiment nog een overwegend Noord Nederlands karakter, met het accent op het Friese aandeel. Achtergrond daarvan is de ondersteuning van dit initiatief vanuit Samenwerkingverband Noord Nederland. Vanaf nu gaat Stichting Van Eigen Erf aan de slag met uitbreiding naar de rest van Nederland met de ontwikkeling van een landelijke biologische boerenstreeklijn, die voldoet aan haar criteria. De belangrijkste daarvan: de boer is steeds de herkenbaar bron; de productverwerking vindt bij voorkeur plaats in dezelfde regio of daar zo dicht mogelijk bij in de buurt; de verkoop geschiedt langs de kortst mogelijke lijnen.

Kijk voor meer informatie over deze en andere activiteiten van Van Eigen Erf op www.vaneigenerf.nl.

Hier vindt u ook een overzicht van het biologische boerenstreekassortiment en waar de producten verkrijgbaar zijn.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.