Vanaf oktober bij drie biologische varkensbedrijven

Demonstratieproject omtrent oormerken met elektronische chip

Onderzoekers van Livestock Research van Wageningen UR gaan in een demonstratieproject drie biologische varkensbedrijven begeleiden die vanaf oktober alle geboren biggen voorzien van oormerken met een elektronische chip. Met behulp van deze elektronische oormerken en uitleesapparatuur gaan de varkenshouders alle handelingen vastleggen die zij uitvoeren bij elk individueel dier.

"Elektronische Identificatie & Registratie wordt in de zeugenhouderij (met name fokkerij) al wel toegepast, maar is redelijk uniek voor vleesvarkens. Het wordt op onderzoeksbedrijven al wel toegepast, maar voor (biologische) vleesvarkenshouders is het elektronisch vastleggen van alle technische en gezondheidshandelingen op dierniveau nieuw", aldus projectleider Bennie van der Fels.

De varkenshouders gaan werken met een handheld reader waarmee de diernummers worden uitgelezen. Met een geïntegreerd toetsenbord kunnen ze de herkomst, technische handelingen zoals verplaatsingen en eventuele gezondheidsbehandelingen vanaf geboorte tot en met aflevering per dier vastleggen. De reader is te koppelen aan het managementsysteem van de varkenshouder, waardoor het inlezen van de gegevens een eenvoudige handeling wordt. Uit het onderzoek moet blijken of deze vorm van registratie per dier de varkenshouder helpt bij een efficiëntere administratie en analyse van diergegevens en bedrijfsresultaten.

Uit het onderzoek moet blijken of deze vorm van eI&R bij biologische varkens een toegevoegde waarde heeft voor de biologische varkenshouders. Eind dit jaar zijn de eerste ervaringen van de betrokken varkenshouders bekend en zijn de resultaten van het onderzoek onder andere op www.biokennis.nl te vinden. Eventuele resultaten zijn ook direct toepasbaar in de niet-biologische varkenshouderij en de bijbehorende keten. Het onderzoek van Wageningen UR wordt uitgevoerd in samenwerking met Nedap, Agrovision en De Groene Weg.

Contact informatie: Bennie van der Fels, Livestock Research Wageningen UR

Bron: BioKennis

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven