Lagere opbrengst kan biodiversiteit juist schaden

Bio komt diversiteit niet altijd ten goede

Landbouw heeft vaak een verwoestend effect op de biodiversiteit. De nadelige effecten zullen naar verwachting alleen maar verder toenemen.

Een oplossing is de uitbreiding van het aantal biologische boerderijen. Op dergelijke boerderijen ligt de biodiversiteit vaak op hoger niveau. Wel kan de lagere opbrengst ertoe leiden dat er op een groter oppervlakte moet worden geteeld om de opbrengst te verhogen, wat verlaging van de algemene biodiversiteit tot gevolg kan hebben.

Uit een nieuwe studie, gepubliceerd in 'Ecology Letters', staat dat wanneer de biologische opbrengst per hectare 13 procent lager is dan wanneer op op conventionele wijze gewerkt wordt, dit de in het wild levende dieren niet ten goede komt.

De onderzoekers hebben zestien Britse landschappen bekeken. Op elk landschap stond een bio-boerderij, een conventionele boerderij en een SSSI ('Site of Specific Scientific Interest). Ze telden de vlinders in elk gebied. Op het grasland zijn de meeste (SSSI) vlinders gevonden. Wel was de dichtheid op bio-bedrijven hoger dan op de gangbare bedrijven. De opbrengstratio bepaalt vervolgens hoeveel beter dit is. Misschien is het verstandiger om een alternatieve strategie te bedenken om de biodiversiteit te bevorderen.


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.