Op vrijdag 17 september was de ontknoping van de jaarlijkse Helden van de Smaak-verkiezing, een onderdeel van de Week van de Smaak. De verkiezing stond dit jaar in het teken van 'smaakfruit' met speciale aandacht voor de rol van bijen en imkers voor de fruitteelt. Zowel de juryprijs als de publieksprijs ging naar Mart Vandewall, van de gelijknamige ambachtelijke stroopmakerij te Eckelrade. De prijsuitreiking vond plaats bij het nieuwe festival & congres Beter Eten 2010 in de Brabanthallen 's-Hertogenbosch. Demissionair minister Verburg van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit reikte de prijzen uit aan de winnaar.
In totaal waren er twaalf finalisten, uit elke provincie één. Naast 'smaak' beoordeelde de jury de kandidaten op ambachtelijkheid, streekgebondenheid en duurzaamheid. Verder is het van belang in hoeverre de kandidaten een voorbeeld zijn voor anderen in de sector. Mart Vandewall voldoet volgens de jury het best aan het profiel van een Held van de Smaak. Hij is actief bezig met de ontwikkeling van nieuwe smaakrassen, en tegelijkertijd houdt hij oude streekgebonden tradities levend. Hij is een gepassioneerde ambachtsman in hart en nieren, en een voorbeeld voor collega's. En het mooie is, dat ook de opvolging in het bedrijf inmiddels is geregeld.
Voor de publieksprijs kon gestemd worden op de website van de Week van de Smaak. In totaal hebben 5.237 mensen hun stem uitgebracht, een record. De winnaar kreeg 903 stemmen. De publieksprijs werd beschikbaar gesteld door Veggipedia, de online encyclopedie van het GroentenFruit Bureau.
Produceert ambachtelijke biologische stroop
Mart Vandewall gekozen tot Held van de Smaak 2010
Publicatiedatum:
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2022-03-31 Comité gaat toezien op faire vergoedingen in biologische conservenketen
- 2022-03-29 Baltussen verwerkt dit jaar voor het eerst biologische rode kidneybonen van Nederlandse bodem
- 2022-03-02 Auga nieuw bij Amanvida
- 2021-09-29 Het Siciliaanse merk Campo D'Oro sluit aan bij huidige trends
- 2021-09-09 "On the way to PlanetProof is op dit moment dé manier om grootschalige teelt te verduurzamen"
- 2021-06-22 Funghi Valentina nieuw bij Amanvida: verse, biologische champignons uit Bologna
- 2021-05-25 Machandel breidt verder uit
- 2021-04-28 "Uiteindelijk moet iedereen de producten kunnen kopen, anders heeft het hele bio-verhaal niet zo veel zin"
- 2021-02-17 Voedingsmiddelen en fermentaties duurzaam in glas onder vacuüm bewaren
- 2020-10-19 Bonduelle: Zeven beloftes voor duurzame landbouw en gezonde voeding
- 2020-10-09 "20% van de voorraad was binnen 4 uur verkocht dankzij social media"
- 2020-05-01 Akkerbouwers in het Groningse Oldambt beginnen aan bio-erwten
- 2020-04-08 "Wij maken conservering van groenten en fruit mogelijk op een manier die het product ontziet"
- 2020-03-09 Japanse pickle-pers verkrijgbaar in Nederland
- 2019-11-15 Nieuwe vleesvervanger in blik: biologisch, Fairtrade Jackfruit
- 2019-10-24 HAK wil duurzame telers beter betalen
- 2019-09-04 Vernieuwde moestuinjam verkozen tot 's lands lekkerste aardbeienjam
- 2019-06-18 "Onze jam wordt erg goed ontvangen zowel door klanten als door winkeliers."
- 2019-05-08 "Vooral de biologische teelt vindt afzet in de markt van conserven en vegetarische producten"
- 2018-11-16 Biologische rode kool met appel