
Abonneren
Vacatures
Top 5 - gisteren
- Tien nieuwe bio-boerderijen ontvangen stimuleringsprijs voor omschakeling
- "Volg je orders en statussen voortaan met stoplichten"
- "Voor ons was het een no-brainer om iets te doen met bio-katoen"
- Drie op de vijf Nederlandse volwassenen vinden prijs belangrijker dan herkomst van voedsel
- Helft Nederlanders eet jaarlijks ruim 13 kilo méér suiker dan gedacht
Top 5 - afgelopen week
Top 5 - afgelopen maand
Wereldvoedseldag 16 oktober in teken van voedselverspilling
Kijk hier voor een overzicht van activiteiten.
Statistieken wijzen uit dat er op het gebied van voedselverspilling nog een wereld te winnen valt. Want zelfs zonder verandering van de levensstandaard is het mogelijk om verspilling tegen te gaan. Wereldwijd gaat meer dan 40 procent van het voedselaanbod verloren tussen ploeg en bord. Daarom staat Wereldvoedseldag dit jaar in het teken van voedselverspilling. Hierbij ligt de focus op de gehele voedselketen: van voedselproducenten tot consumenten waar ook ter wereld en alle schakels die daartussen zitten.
Het verspillen van voedsel wordt dit jaar nationaal en regionaal onder de aandacht gebracht, ook op de landelijke televisie. Op diverse plaatsen in het land zullen plaatselijke filmevenementen worden georganiseerd om de discussie over voedsel en verspilling op gang te brengen en handelingsperspectief te bieden.
Uit onderzoek van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit blijkt dat in Nederland jaarlijks voor 2,4 miljard euro aan etensresten in de vuilnisbak belandt. Ruim 60 procent van dat afval is nog eetbaar, een kwart zit zelfs nog in de verpakking. Daarnaast verspillen horeca en supermarkten nog eens 2 miljard euro per jaar aan voedsel. De bedoeling is dat in de komende jaren 20 procent minder voedsel verspild wordt.
Wereldvoedseldag leent zich natuurlijk ook uitstekend voor het organiseren van een Wereldmaaltijd, bij voorkeur samengesteld uit seizoensgebonden, lokale en Fair Trade producten. Zie: www.wereldmaaltijd.nl
Publicatiedatum:
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2023-06-08 Helft Nederlanders eet jaarlijks ruim 13 kilo méér suiker dan gedacht
- 2023-06-08 Planten- en warenmarkt bij Het Blauwe Huis in Ruinerwold
- 2023-06-06 Veldbonen en lupine de nieuwe superbonen?
- 2023-06-05 Open dag zorgboerderij De Grote Wiede: zaterdag 17 juni
- 2023-06-05 Fotoreportage Lentemarkt bij de Groene Passage
- 2023-06-02 Biodyneren blijkt schot in de roos
- 2023-06-02 Redactionele special Organic Produce Summit
- 2023-06-02 Groenbemesters, mechanische onkruidbestrijding en veel meer: de BioVelddag komt er aan
- 2023-05-31 Openluchtdiners op Landgoed Bleijendijk: 16, 21, 22 en 23 juli
- 2023-05-30 Landelijke Teeltdag 'Meer melk van eigen bodem': 31 mei in Dronten
- 2023-05-26 LTO organiseert 'Dag van de multifunctionele landbouw'
- 2023-05-25 Ruim 50 leveranciers op Lentemarkt bij de Groene Passage
- 2023-05-25 BioInspiratiedag voor gangbare en biologische ondernemers: 8 juni in Weert
- 2023-05-25 Fotoreportage: Bio-producenten op PLMA 2023
- 2023-05-23 Workshop biologisch risicobeheersplan georganiseerd voor landbouwvoorlichters en -adviseurs
- 2023-05-23 NAJK organiseert workshop voor meerwaarde creëren op het agrarisch bedrijf met een neventak
- 2023-05-22 Online startersuurtje: 25 mei om 19:30 uur
- 2023-05-19 29 mei Open Dag bij De Hommelhoeve in Empe
- 2023-05-19 De supermarkt van morgen en de rol van lokaal assortiment
- 2023-05-17 Carbon Credits maken landbouwtransitie in Egypte mogelijk, kan dat ook in Nederland?