Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Wereldvoedseldag 16 oktober in teken van voedselverspilling

Op en rond Wereldvoedseldag, 16 oktober, vinden in Nederland verschillende activiteiten plaats die aandacht vragen voor een eerlijker wereldvoedselverdeling. Dit jaar is er opvallend veel aandacht op de landelijke tv. Zoals de première van de nieuwe film 'Taste the Waste', de Afval Show, en het filmevenement Minder Afval, Minder Honger. Verschillende publieke omroepen hebben rond Wereldvoedseldag een aangepaste programmering. En natuurlijk worden her en der weer Wereldmaaltijden georganiseerd.

Kijk hier voor een overzicht van activiteiten.

Statistieken wijzen uit dat er op het gebied van voedselverspilling nog een wereld te winnen valt. Want zelfs zonder verandering van de levensstandaard is het mogelijk om verspilling tegen te gaan. Wereldwijd gaat meer dan 40 procent van het voedselaanbod verloren tussen ploeg en bord. Daarom staat Wereldvoedseldag dit jaar in het teken van voedselverspilling. Hierbij ligt de focus op de gehele voedselketen: van voedselproducenten tot consumenten waar ook ter wereld en alle schakels die daartussen zitten.

Het verspillen van voedsel wordt dit jaar nationaal en regionaal onder de aandacht gebracht, ook op de landelijke televisie. Op diverse plaatsen in het land zullen plaatselijke filmevenementen worden georganiseerd om de discussie over voedsel en verspilling op gang te brengen en handelingsperspectief te bieden.

Uit onderzoek van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit blijkt dat in Nederland jaarlijks voor 2,4 miljard euro aan etensresten in de vuilnisbak belandt. Ruim 60 procent van dat afval is nog eetbaar, een kwart zit zelfs nog in de verpakking. Daarnaast verspillen horeca en supermarkten nog eens 2 miljard euro per jaar aan voedsel. De bedoeling is dat in de komende jaren 20 procent minder voedsel verspild wordt.

Wereldvoedseldag leent zich natuurlijk ook uitstekend voor het organiseren van een Wereldmaaltijd, bij voorkeur samengesteld uit seizoensgebonden, lokale en Fair Trade producten. Zie: www.wereldmaaltijd.nl

Publicatiedatum: