Bio-vlees is volgens leider vleesconcern VION elitair

'Alleen rijke landen kunnen zich biologisch vlees veroorloven'

Biologisch vlees is elitair, want vooralsnog kunnen alleen rijke landen het zich veroorloven. Ton Christiaanse, leider van de Britse tak van het vleesconcern VION, verklaart dat een reguliere kip na een week of zes wordt geslacht. Biologische kippenvlees is afkomstig van kippen die 81 dagen oud zijn. De kostprijs is daardoor hoger. Biologisch kipfilet is drie tot vier keer zo duur als gewone filet. Bijkomend probleem is dat er geen markt is voor biologische kippenvleugels of biologische kippenpoten.

Christiaanse geeft leiding aan 14.000 medewerkers. VION nam het Schotse Grampian over en moest vervolgens elk jaar een paar duizend mensen ontslaan. Christiaanse kreeg het voor elkaar om ook de Britse vakbonden met zich mee te krijgen. Momentele werken er in totaal 27.000 mensen bij VION. Het grootste vleesbedrijf van Europa is eigendom van 18.000 Nederlandse boeren. Ze zijn verenigd in de Zuidelijke Land- en Tuinbouworganiastie (ZLTO).

In Noord-Schotland beschikt VION over boerderijen waar varkens buiten rondlopen en in een schuur en poel kunnen vertoeven. In samenwerking met Albert Heijn wil VION dergelijke boerderijen opzetten.

Bron: Profnews


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven