Zaterdag 2 oktober

Infodag over lokaal voedsel en VersVoko's op De Hobbitstee

Op zaterdag 2 oktober organiseren A SEED en Omslag Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling een landelijke informatiedag over lokaal voedsel en VersVoko's, op De Hobbitstee in Wapserveen (Dr).

Tijdens deze wordt informatie gegeven over achtergronden en opzet van een VersVoko en er is veel ruimte voor uitwisseling over al lopende lokale initiatieven. De informatie wordt verzorgd door Didi van Dijk en Linda Coenen, campagnemedewerkers van A SEED. De dag is zeker ook interessant voor betrokkenen bij Transition Town-initiatieven.

Een VersVoko is een groep mensen die bij elkaar in de buurt wonen en gezamenlijk verse groenten, fruit, brood, en eventueel andere biologische producten aankopen bij producenten uit de streek. Elke groep kiest zelf de producenten en regelt onderling de inkoop en distributie.

VersVoko's bieden:

* meer contact tussen buur en boer
* een eerlijke prijs voor een eerlijk product
* verse seizoensproducten
* geen pesticiden en bewaarmiddelen
* minder CO2 uitstoot, door minder transport en verpakkingsmateriaal
* meer inkomenszekerheid voor lokale boeren,
* minder uitbuiting en verwoesting in het mondiale Zuiden

Meer over VersVoko's: www.versvoko.nl

De bijeenkomst is van 11:00 tot 17:00 uur. Welkom vanaf 10:30 uur. Locatie: de Hobbitstee, Van Zijlweg 3, Wapserveen (Dr, nabij Havelte).

Deelname aan de dag kost 5 euro p.p. Zelf een vegetarisch lunchpakketje meenemen.

Tijdens de lunch is er - desgewenst - een rondleiding over het terrein van de Hobbitstee.

Vooraf aanmelden is nodig; dat kan via www.omslag.nl/versvoko.html

A SEED - Action for Solidarity, Environment, Equality & Diversity - startte afgelopen zomer met een landelijke campagne rond lokaal voedsel. In navolging van de succesvolle Voedselteams in Belgie, wil A SEED ook in Nederland impulsen geven voor lokale voedselproductie- en distributienetwerken - via de VersVoko.

Het VersVoko-project kan nieuwe en al bestaande lokale initiatieven, waaronder ook Transition Town-groepen, ondersteunen bij het opzetten van een VersVoko, bijvoorbeeld door het maken van promotiematerialen, het verzorgen van informatieavonden, het leggen van contacten met lokale boeren, en het faciliteren van uitwisseling van kennis en ervaring tussen groepen.

Op zaterdag 28 augstus was er een soortgelijke informatiedag bij Omslag in Eindhoven. Een uitgebreid verslag van die dag is inmiddels beschikbaar: www.omslag.nl/versvoko2.html


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.