Belgische arbeidsraad evalueert systeem

BioForum pleit voor toevoeging biologische producten aan ecocheque-systeem

De Nationale Arbeidsraad evalueert momenteel het systeem van de ecocheques met het oog op bijsturingen. BioForum vzw dringt erop aan dat biologische voedingsproducten en andere producten afkomstig van de biologische landbouw opgenomen worden in de lijst van producten die met ecocheques aangekocht kunnen worden.

Biologische producten hebben een erkende en onbetwistbare meerwaarde voor de kwaliteit van onze leefomgeving. Biologische landbouw levert een aantal groene diensten aan de samenleving en draagt bij tot de bescherming van onze natuurlijke hulpbronnen en tot meer biodiversiteit en dierenwelzijn. Deze voordelen zijn door alle Europese lidstaten erkend. Europa bepaalt de criteria waaraan biologische productie en verwerking moeten voldoen. Via een Actieplan voor biologische voeding en landbouw ontwikkelt en stimuleert Europa de markt voor biologische voeding. Europa is immers van mening dat biologische landbouw een belangrijk instrument is om een milieuvriendelijkere kwaliteitsproductie te realiseren. Dit is één van de doelstellingen van het Gemeenschappelijke LandbouwBeleid.

Ecocheques kunnen de vraag naar biologische producten stimuleren. Een grotere vraag leidt tot meer landbouwers die willen omschakelen. Meer omschakelaars is één van de doelstellingen van het overheidsbeleid. In Vlaanderen is deze doelstelling omgezet in een Strategisch Plan Biologische Landbouw 2008-2012, ondertekend door de Vlaamse Minister-President Kris Peeters en door Boerenbond, ABS en BioForum.

Biologische landbouwproducten worden gecontroleerd door onafhankelijke controleorganisaties en zijn – sedert 1 juli 2010 – nog duidelijker herkenbaar geworden dankzij het Europese logo. Zodoende zijn deze producten gelijkwaardig aan non-food producten met een Europees ecolabel. Deze laatste kunnen nu al met ecocheques worden aangekocht. Van beide soorten producten zijn de milieuvoordelen door Europa erkend en is de manier van controleren Europees geregeld.

Het is dan ook niet meer dan logisch dat ook producten met een Europese biolabel in de lijst van de ecocheques worden opgenomen. Herkenbaarheid aan de hand van een Europees label of logo leidt bovendien tot meer duidelijkheid. Dit draagt bij aan de geloofwaardigheid van de ecocheques.

Bij het van start gaan van het systeem van de ecocheques was BioForum al vragende partij om biologische producten in de lijst op te nemen. Dit is toen niet gebeurd, maar tegelijkertijd werd de garantie gegeven dat bij een evaluatie en herziening van de productenlijst onze vraag en argumentatie in overweging zouden worden genomen. We rekenen er op dat de Nationale Arbeidsraad deze belofte nakomt en er niet langer over twijfelt om biologische producten in de lijst op te nemen.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.