"Koeien zonder oormerken" zoekt naar diervriendelijk registratiesysteem"

Boeren met gewetensbezwaren tegen het oormerken van hun dieren worden door de overheid/EU gekort op hun subsidies van GLB toeslagrechten en SAN (agrarisch natuurbeheer). Diervriendelijk registreren wordt op deze wijze bestraft. Het huidige systeem welke momenteel wordt toegepast door deze groep boeren is door de overheid in een protocol vastgelegd.

Dit houdt in het kort in: Alle runderen worden digitaal gefotografeerd en er wordt een haarmonster genomen voor DNA opslag in een databank, jaarlijks vind er een controle plaats door de overheid op onze kosten.

De Europese Unie erkend de alternatieve registratie op dit moment niet meer, vandaar deze kortingen. Wij vinden dit niet terecht, om deze reden moeten we op korte termijn actie ondernemen en deze zijn inmiddels gestart.

Er zijn gesprekken aangevraagd met LNV en de EU om naar een oplossing te zoeken in de vorm van een diervriendelijk identificatie- en registratiesysteem met een volledige wettelijke erkenning, zo mogelijk in de overgangsfase met een gedoogregeling.

De opties zijn:
  • het huidige alternatieve systeem handhaven met behoud van alle subsidies.
  • invoeren van elektronische I&R, zoals onderhuidse chip of maagbolus, zoals reeds wordt toegepast bij paarden (chip) schapen (bolus) met behoud van alle subsidies.
  • invoeren van een wettelijk erkend dierenpaspoort (foto, DNA, chip/bolus, bedrijfsnummer UBN)
  • ander diervriendelijk alternatief met behoud van alle rechten voor de ondernemer.
Koeien zonder oormerken wil ook scholen betrekken met voorlichting over diervriendelijke registratie en de biologische landbouw.
 
Kijk op deze website voor meer informatie: www.koeienzonderoormerken.nl
 

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven