Zorginstellingen in Nijmegen kiezen steeds vaker voor producten van boeren uit de directe omgeving. Ze zetten hun cliënten liever een smakelijke, verse maaltijd voor, met eten dat zo van het land komt. Door de korte afstanden en de verbondenheid met de producenten, is het eten supervers, zeer smakelijk en weten de mensen waar en bij wie het vandaan komt. De boeren krijgen eerlijke prijzen en het voedsel maakt relatief weinig kilometers.
Initiatief komt van Oregional, de eerste agrarische gebiedscoöperatie in Nederland, in de streek rondom Nijmegen. Gebiedscoöperatie Oregional is de eerste die op deze manier de krachten van boeren weet te bundelen in een duurzaam samenwerkingsverband. Oregional biedt boeren een alternatief voor de reguliere afzetkanalen waar concurrentie, prijsdruk en volumes de hoofdrol spelen. Boeren die kiezen voor Oregional vinden het belangrijk om zich te kunnen richten op kwaliteit, onderscheidende, smaakvolle producten en een bewuste manier van omgaan met grond, planten en dieren.
Vorig jaar startte de Sint Maartenskliniek met de inkoop van verse producten van Oregional. Inmiddels hebben meer zorginstellingen zich aangesloten, zoals Kalorama, een zorgorganisatie met onder andere twee verpleeghuizen, een verzorgingshuis, een hospice en een centrum voor doofblinden en GGZ Nijmegen, met onder andere de Pompekliniek.
De instellingen kiezen voor vers uit de streek omdat gezond en smakelijk eten beter is voor patiënten en bewoners. Ook voor personeel en bezoekers is het goed om te weten dat bijvoorbeeld fruit, groenten en eieren uit de buurt komen. Bovendien bevestigen de instellingen zo hun band met de regio en met duurzame voedselproductie.
In de Week van de Smaak is er bij de instellingen extra aandacht voor de herkomst van de producten uit de regio, voor de boeren die het eten verbouwen of maken, en voor de smaak van dagverse producten.

Abonneren
Vacatures
Top 5 - gisteren
- Is lupine het gouden boontje van Nederlandse bodem?
- "Totaalassortiment aanbieden is een uitdagende maar ook zeer passende stap"
- Agrifirm start pilots rondom regeneratieve landbouw
- Regering moet onderzoek doen naar nutriënten uit menselijke mest
- De Nieuwe Winkel verkozen tot Beste Biologische en Groenterestaurant
Top 5 - afgelopen week
- "Honger in Afrika indirect gevolg van steeds meer biologische producten eten"
- Boeren roepen burgers op om poep en plas te doneren
- Fotoreportage BioXpo - Veel nieuwe producten bij de Nederlandse exposanten
- Machandel nu volledig in Britse handen
- Druiventuin in de verkoop, maar telers stoppen (nog) niet
Top 5 - afgelopen maand
- Annette Harberink vertrekt van Natuurderij Keizersrande
- Europees parlement stemt met grote meerderheid voor marktgestuurde stimulering van bio-landbouw
- Zenderense Es behaalt Skal-certificaat
- "Honger in Afrika indirect gevolg van steeds meer biologische producten eten"
- Boeren roepen burgers op om poep en plas te doneren
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2022-05-20 De Nieuwe Winkel verkozen tot Beste Biologische en Groenterestaurant
- 2022-05-18 Aantal foodtruckondernemingen sinds 2017 verdubbeld
- 2022-05-17 Marktplaats voor horeca met overschotten en imperfecte producten
- 2022-05-17 Woonzorgcentrum en biopluktuin starten samenwerking
- 2022-05-16 Anne&Max zet hotelketen voor insecten op
- 2022-05-13 Bij SLA eten kinderen tot en met 10 jaar gratis
- 2022-05-11 "We kunnen nu eindelijk ons pand in zijn volledigheid benutten"
- 2022-05-10 Anne&Max opent 25e vestiging
- 2022-05-10 5 nominaties voor Beste Biologische Restaurant
- 2022-05-04 "Na twee aspergeseizoenen die getekend werden door Corona, knallen we nu nog meer dan voorheen"
- 2022-05-03 The Farm Kitchen lanceert Climate Positive Award
- 2022-04-28 Bio-ijsthee Anne&Max nu ook verkrijgbaar voor thuis
- 2022-04-20 CDA-fractie tegen plan van eigen Wetenschappelijk Instituut voor minimumleeftijd fastfood
- 2022-04-07 Initiatiefnemers Eerlijk eten uit de streek bereiden complete lupine maaltijd bij DID-IT
- 2022-04-06 Luxe thuis dineren met Bio Proeflokaal @home
- 2022-03-29 Restaurant Logica maakt tafels van afgeschreven terrasbanken
- 2022-03-16 Horecabeurs Goes sterk terug in 2022
- 2022-03-01 Duurzame horecalocatie kunnen nu aangemeld worden voor Gaia Green Awards
- 2022-02-21 Bijna 20 procent coronasteun naar de horeca
- 2022-02-18 Nieuwe flagship locatie voor The Avocado Show in Westfield Mall of the Netherlands