De Golden Green Award is een nationale onderscheiding. De onderscheiding zet uitblinkende ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid in bouw en vastgoed in de schijnwerpers. Voor het winnende plan, 32 woningen in de wijk De Wijert, schreef de Groningse corporatie Lefier een prijsvraag uit en stelde daarbij hoge eisen aan duurzaamheid. Het instrument GPR Gebouw diende als uitgangspunt.
Per duurzaamheidsthema was het ambitieniveau vastgelegd, waarbij de minimum score varieerde van 7,5 tot 8 (energie). Uitgangspunt bij de module energie was primaire aandacht voor het bouwkundig ontwerp: met Rc-waarden voor de schil tussen 4,0 en 5,0 m2K/W, wat resulteert in een epc-waarde van circa 0,6.
Hoge Rc-waarden
VDM Woningbouw en Inbo Architecten wonnen de prijsvraag met een plan in houtskeletbouw. Kenmerkend is de hoge vloeropbouw van de woningen, opgebouwd uit I-liggers. Dit leidt tot stijvere vloeren en komt van pas bij het wegwerken van installaties en leidingen. Met het houtskeletbouwsysteem is het volgens VDM-directeur Jan Hoekstra relatief eenvoudig om hoge Rc-waarden te halen."We hebben in De Zunne niet de gebruikelijke 144 millimeter dikke wanden toegepast, maar zogenoemde actiefwanden. Deze zijn 220 millimeter dik en voorzien van isolatie. Door aan de binnenzijde een voorzetwand aan te brengen, blijft bij plaatsing van wandcontactdozen de dampremmende laag intact. Deze actiefwanden hebben naast een hogere Rc-waarde – 5,2 in plaats van 3,5 – ook een hogere luchtdichtheid."
De woningen zijn uitbreidbaar. Voor een extra dakopbouw is een wat zwaardere fundering aangebracht en in het dak is al een raveelconstructie opgenomen voor een trap.
Bron: Cobouw, Duurzaam Gebouwd