Afstand verschilt per provincie

Supermarkt voor meeste Nederlanders op loopafstand

De dichtstbijzijnde supermarkt bevindt zich in Nederland gemiddeld op 0,9 kilometer afstand. Acht op de tien Nederlanders hebben binnen een afstand van 1 kilometer minimaal één supermarkt.

De afstanden tot supermarkten verschillen per provincie. Drentenaren en Friezen moesten in 2008 met gemiddeld 1,2 kilometer de grootste afstand afleggen tot de dichtstbijzijnde supermarkt. Voor inwoners van Noord- en Zuid-Holland was de gemiddelde afstand met 0,7 kilometer het kleinst.

Ook binnen de provincies variëren de afstanden tot de dichtstbijzijnde supermarkt. In Flevoland zijn de verschillen het grootst. Inwoners van de kleine buurt Centrum Swifterbant in Dronten woonden op gemiddeld 70 meter van een supermarkt, terwijl die van Zuidlob in Zeewolde gemiddeld bijna 10 kilometer moesten afleggen om boodschappen bij een supermarkt te doen.

Op de Waddeneilanden zijn veel voorzieningen niet of beperkt aanwezig, maar supermarkten zijn er goed vertegenwoordigd. De gemiddelde afstand tot de dichtstbijzijnde supermarkt was in 2008 op Texel met 0,9 kilometer gelijk aan het Nederlandse gemiddelde. Inwoners van Vlieland en Schiermonnikoog hoefden nog geen 0,6 kilometer af te leggen om boodschappen te kunnen doen en die van Ameland slechts 0,4.

Supermarkten zijn het sterkst geconcentreerd in de grote steden. Inwoners van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht hadden binnen een afstand van 1 kilometer keuze uit minimaal drie supermarkten. In de Amsterdamse Da Costabuurt en het Haagse Zuidwal waren dat er zelfs meer dan tien.

In regio's waar de afstand tot de dichtstbijzijnde supermarkt klein is, staan ook veel overige winkels voor dagelijkse levensmiddelen. In 6 Amsterdamse buurten en in 1 Haagse buurt staan binnen een afstand van 1 kilometer zelfs meer dan honderd van deze winkels.

De gemiddelde afstand tot de dichtstbijzijnde overige winkel voor dagelijkse levensmiddelen was in 2008 met 0,6 kilometer het kleinst in Noord- en Zuid-Holland en met 1,3 kilometer het grootst in Flevoland. Inwoners van de buurt Middengebied in Zeewolde moesten met meer dan 10 kilometer de grootste afstand afleggen. Vanuit deze buurt was ook de afstand tot de dichtstbijzijnde supermarkt met 8,8 kilometer relatief groot.

Bron: CBS

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.