Meer groene stroom kost mogelijk zes miljard euro

Taskforce Intelligente Netten presenteert discussiedocument

De Taskforce Intelligente netten heeft zijn visie 'Op weg naar intelligente netten in Nederland' openbaar gemaakt. Daarmee gaat de taskforce de komende tijd de discussie met het veld van stakeholders aan.

De taskforce intelligente netten is in oktober 2009 door Minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken ingesteld om in het najaar van 2010 te komen met een breed gedragen visie en actieprogramma met betrekking tot de toekomst van intelligente netten in Nederland. De Taskforce onder leiding van prof. dr. E.F. ten Heuvelhof bestaat uit directeuren van netbeheerders, kennisinstellingen en enkele andere stakeholders.

Gezien de tijdshorizon van investeringen in de netten is het volgens de taskforce noodzakelijk om nu al de eerste stappen te zetten, waarbij begonnen moet worden met kleinschalige activiteiten om optimaal te leren. De maatschappelijke baten van intelligente netten lijken groot. Wel zijn er nog belemmeringen en randvoorwaarden die om een actieve aanpak vragen. Ook is er meer en andere samenwerking nodig tussen de betrokken partijen.

Minister Van der Hoeven noemt het van het allergrootste belang dat Nederland goed voorbereid is op de wezenlijke veranderingen die zich rondom de energienetten voordoen.

"Het huidige systeem van eenrichtingsverkeer is meer dan 100 jaar oud. Met intelligente elektriciteitsnetten kan met behulp van ICT-toepassingen tweewegverkeer mogelijk worden zodat grote maatschappelijke en economische voordelen te halen zijn met bijvoorbeeld energiebesparing, elektrische auto's, zonnepanelen en energieopslag. De pragmatische aanpak die in het discussiedocument wordt voorgesteld spreekt mij aan. Ik zie uit naar de uitkomst van de discussies die de Taskforce gaat voeren zodat we gericht en met vereende krachten kunnen werken aan de benodigde systeemverandering", aldus de minister.

Klik hier
om het volledige document te lezen.

Bron: Rijksoverheid

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.