Duitsland verbiedt genetisch gemodificeerde maïs

Duitsland heeft een grote stap genomen tegen genetisch gemodificeerde mais. Het land heeft besloten om de aanplant van Mon 810, een variant van GGM-mais, alsmede de verkoop van het zaad, te verbieden. Groepen als Greenpeace en Friends of the Earth juichen het besluit toe, de verwachting is dat Monsanto het besluit zal aanvechten.

De Duitse minister van Landbouw Ilse Aigner maakte gebruik van een clausule in de EU-wetgeving die het mogelijk maakt voor landen om hun eigen beslissingen te nemen over dergelijke kwesties. Wel zegt ze dat dit geen bredere actie is tegen genetisch gemodificeerde gewassen. "In tegenstelling tot beweringen, is mijn beslissing niet politiek gemotiveerd", reageert Aigner, verwijzend naar berichten dat ze onder druk van haar partij tot deze beslissing is gekomen. "Dit verbod moet als individueel geval gezien worden, in plaats van een principe-uitspraak over toekomstig beleid met betrekking tot genetische manipulatie", aldus Aigner.

Het is lastig om te bewijzen dat Mon 810 schade toebrengt aan het milieu, daarom is het waarschijnlijk dat Monsanto de mogelijke beroepszaak zal winnen. Mon 810 is al verboden in vijf andere EU-lidstaten, namelijk Oostenrijk, Hongarije, Griekenland, Frankrijk en Luxemburg.

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.