Vanuit de Product Werkgroep Bomen is verzocht een lijst op te stellen van soorten die qua ziektegevoeligheid in aanmerking komen om biologisch gekweekt te worden. Aan deze informatie bestaat een grote behoefte. Binnen de boomkwekerijproducten heeft men op het moment met name behoefte aan kennis over de gewasgroepen laanbomen en sierheesters.
Over biologische snijheesters is al eerder een rapport verschenen (Hop, 2007). Ook voor andere gewasgroepen als rozen of bos- en haagplantsoen zijn gegevens over ziektegevoeligheid en andere planteigenschappen beschikbaar. Het verzamelen daarvan zou een uitgebreider literatuuronderzoek vergen.
Op het moment ligt de afzetmarkt vooral bij de handel aan particulieren, maar ook de openbaargroenmarkt is interessant. De gezochte gewassen dienen deze groepen klanten aan te spreken, en mogen niet te onbekend zijn. Wil een gewas biologisch geteeld kunnen worden, moet het aan een aantal eisen voldoen:
- Het moet resistent zijn tegen ziekten en plagen; vooral roest, bladvlekken, verwelkingziekte
- Het moet in de volle grond kunnen groeien; mogen wel potgedrukt geleverd worden
- Het moet (eventueel met afdekking) winterhard zijn in Nederland
- Het mag niet genetisch gemodificeerd zijn
In het rapport staat het resultaat van een uitgebreide literatuurstudie en diverse proeven beschreven, uitgevoerd door Praktijkonderzoek Plant & Omgeving. Het onderzoek is gefinancierd door het Ministerie van LNV. Voor meer informatie kan contact worden opgenomen met Margareth Hop, onderzoeker van PPO Bloembollen, Boomkwekerij en Fruit.
Lees hier het volledige rapport.
Bron: Groen Kennisnet