Room van Harmannahoeve in Harlingen

Biologische boerin levert room voor experiment gezondheidskuur

Biologisch boerin Anneke Koekkoek uit Harlingen werkt sinds twee weken mee aan een bijzonder experiment. Wekelijks levert zij tien liter biologische room aan Jacob Brandsma uit Sneek, die de room als basis voor een gezondheidskuur gebruikt.

Brandsma wil bekijken of deze kuur bevorderlijk is voor het algemeen welbevinden, energie in de spieren en de conditie van het gebit. Het gras in de weide, dat grazende koeien van biologische boeren eten, zou er uiteindelijk voor zorgen dat in de room vetoplosbare vitamines als A, D, E, en K zitten. Brandsma denkt dat enkel en alleen het nuttigen van deze room in combinatie met voldoende zon en frisse lucht toereikend is als volwaardige voeding. Gelijktijdig zou de room ook als remedie kunnen dienen tegen allerhande welvaartsziekten. Anneke Koekkoek: "Dat wij sinds 1989 biologisch boeren en als één van de weinige boeren in Nederland de koeien geen antibioticum geven, heeft er toe geleid dat Brandsma ons heeft gevraagd of wij hem wilden helpen", vertelt Koekkoek. In de proef neemt Brandsma zes weken lang geen vast voedsel. Hij leeft alleen op deze room, gemengd door koffie en thee, gezet van regenwater. "Een leuk experiment. Het lijkt een rare gedachtekronkel van Brandsma, maar het resultaat zou voor een bepaalde groep mensen positief uit kunnen pakken. Wellicht dat de room tegen bepaalde allergieën en tandvleesproblemen helpt."

Koekkoek beheert samen met haar man Anne de biologische boerderij 'Harmmannahoeve' in Harlingen. Diverse zuivelproducten, waaronder de room, worden in de boerderijwinkel verkocht. Brandsma consumeert voor zijn experiment twee liter room per dag. "Iedere koe levert twintig liter per dag. Honderd liter melk levert tien liter room op." In totaal heeft Koekkoek zestig koeien, waaronder Zwitserse, Friese en roodbonte koeien op 42 hectare eigen land en twintig hectare natuurgebied rondlopen. Op jaarbasis leveren de koeien gezamenlijk 370.000 liter aan Eko Holland Melk op Maat uit het Gelderse Dreumel.

Bron: De Beste Boer


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.