Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Uitspraak megascharrelstallen RvS zorgt voor teleurstelling bij Wakker Dier

Wakker Dier is teleurgesteld over de uitspraak die de Raad van State heeft gedaan met betrekking van de bouw van twee grote pluimveescharrelstallen in de Drentse gemeente Aa en Hunze. De twee grootste scharrelstallen van Nederland voor bij elkaar 244.000 kippen kunnen gebouwd worden. Stichting Wakker Dier, milieuorganisatie MOB en omwonenden hadden een zaak aangespannen tegen de bouw van de stallen. Volgens de RvS voldoet het bedrijf aan de milieueisen op het gebied van ammoniakuitstoot. Wel zijn de vergunde geluidsnormen onvoldoende. De voorschriften moeten op dit punt nog worden aangescherpt.

Megastallen zijn onmogelijk te combineren met de scharrelgedachte. Er worden een kwart miljoen kippen in twee stallen gepropt met negen kippen per vierkante meter. Dat zulke eieren een scharrelstempel krijgen, geeft al aan dat het scharrelei een discutabel buitenbeentje is in de diervriendelijkere veehouderij, aldus Wakker Dier. Volgens de stichting moet de scharrelsector niet industrialiseren. Dat is slecht voor de kippen en het concurreert de kleinschalige scharrelboeren kapot.

Geen ratrace naar scharrel-industrie

Wakker Dier wil niet dat ook de scharrelhouderij ten prooi valt aan de ratrace van schaalvergroting en lagere marges waar de dieren in de vee-industrie de dupe van zijn. Scharrel en biologisch horen niet industrieel te worden en scharrelbedrijven horen te passen in hun natuurlijke omgeving.

Scharrelnormen aanscherpen

De wettelijke productie-eisen voor scharreleieren zijn volgens de stichting een buitenbeentje in de diervriendelijkere veehouderij: negen kippen per vierkante meter, nooit scharrelen in de wei, snavelkappen is toegestaan. Die scharrelnormen horen aangescherpt te worden in plaats van afgezwakt. Schaalvergroting, tot absurde aantallen van een kwart miljoen kippen op één bedrijf, leidt tot nog minder individuele aandacht voor het dier, meer pikkerij, extra gevoeligheden voor diverse ziektes en overlast en schade aan de omgeving door ammoniak, stank en fijnstof.

Bron: AgriHolland
Publicatiedatum: