In de dranken- en restaurantsector is de gemiddelde omzetdaling het sterkst. Hetzelfde geldt voor de middelgrote bedrijven (met een loonsom van 20.000 euro tot 160.000 euro per jaar). Horecabedrijven in het westen (regio 2, buiten de grote steden) melden een grotere omzetdaling dan bedrijven in de overige regio’s van Nederland.
Gemiddelde omzetontwikkeling Nederlandse horeca
In het tweede kwartaal van 2010 is de gemiddelde omzetontwikkeling in de Fastservicesector met 4,0 procent gedaald ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Voor de restaurantsector is een daling genoteerd van 4,0 procent.De economische omstandigheden worden vaak genoemd als reden voor de omzetdaling. Vier op de tien ondernemers in de horeca geven aan dat het aantal gasten in hun bedrijf is afgenomen. Ook is in ruim een derde van de horecabedrijven de gemiddelde besteding per gast afgenomen. De vaste gasten komen in een derde van de bedrijven minder vaak. Drie op de tien horecaondernemers hebben in het tweede kwartaal maatregelen genomen om de bedrijfsvoering te verbeteren. Men heeft voornamelijk bezuinigd op personeel en meer reclame gemaakt.
Klik hier om de volledige Horeca Barometer te lezen.
Bron: Horeca Barometer