"Te weinig vooruitgang in de bomensector"

Maasplant ziet vooral behoefte aan ruimer bio-assortiment

Tholen - Maasplant levert een totaalpakket aan groen en het Zundertse bedrijf bestaat dit jaar veertig jaar. "Wim is toen heel klein begonnen, bracht planten rond in een bakfiets", vertelt Peter Vanlaerhoven die sinds september 2009 bij hen in dienst is. Peter is verantwoordelijk voor de verkoop Benelux, daarnaast levert Maasplant ook aan onder meer Scandinavië, Frankrijk, Engeland, Duitsland en Zuid-Europa. "Inmiddels leveren we het hele segment, van bloembollen tot de zwaarste bomen", vertelt Peter.


Planten staan klaar voor verzending

Sinds december 2009 is Maasplant Skal-gecertificeerd. "Wij mogen biologische bomen en planten binnen de EU verhandelen. Onze faciliteit voldoet aan alle wettelijke eisen. Nadat de producten bij de kweker zijn ingekocht kunnen ze hier in een aparte loods worden opgeslagen, waardoor de bio-producten niet met de gangbare producten gemengd worden. Ook de transport gebeurt op deze manier en het hele proces wordt goed gecontroleerd", aldus Peter. Helaas is de bioverhandeling nog niet echt op gang gekomen. "Er is wel wat aanvraag gedaan, maar van een succes kunnen we helaas nog niet spreken."

Een belangrijke afnemer van Maasplant heeft op dit moment minder te besteden.“Biologisch en duurzaam staat bij verschillende gemeenten hoog in het vaandel, maar het blijft lastig. De bezuinigingen die op dit moment in veel gemeenten nodig zijn, staan immers haaks op de plannen om biologisch te gaan aanplanten. Gangbaar blijft goedkoper”, zegt Peter. Wel ziet hij voor wat betreft de stimulatie van de biologische bomen- en plantenteelt een belangrijke taak voor de overheid. “Zij hebben toch een voorbeeldfunctie”, aldus Peter.
 
“Er is nu nog te weinig vooruitgang in de sector. Het areaal waarop geteeld wordt is nog veel te beperkt, hetzelfde geldt voor het assortiment dat geboden kan worden. De vraag komt vooral van de particulieren. Zelf heb ik in het verleden ook al eens op biologische wijze gewerkt, en toen merkte ik al dat particulieren er meer voor open stonden.” Wel is dit volgens hem te kleinschalig om een bedrijf rendabel te houden.Biologisch heeft volgens Peter wel een zekere charme. "Je bent echt toegewezen op je groene vingers. Dit maakt het leuk. Een bioteler moet om kunnen gaan met teeltwisselingen en het gezond houden van de bodem brengt ook de nodige uitdaging met zich mee. Wel moet de teler er zelf volledig achter staan, anders werkt het niet."
 
Peter is ervan overtuigd dat de sector baat zal hebben bij een groter assortiment aan biologisch groen. "Nu is het nog zo dat veel soorten simpelweg niet biologisch verkrijgbaar zijn. Een groot deel van het assortiment is heel moeilijk volgens de normen van Skal te telen. Pas wanneer Skal hierin wat coulanter wordt, kan de bio-teelt echt een doorstart maken", legt Peter uit. Hij pleit voor het toestaan van pottenteelt, dan kunnen ook sierplanten aan het bio-assortiment toegevoegd worden.


Loods is klaar voor gebruik

Peter begrijpt dat voor de overheid niet alle boom- en plantsoorten even interessant zijn. "Laanbomen op afstand kunnen wel gemakkelijk biologisch gekweekt worden, onkruid handmatig tussen bos- en haagplantsoen uithalen is simpelweg te onderhoudsintensief, de extra kosten nog daargelaten." Voor wat betreft de toekomst ziet Peter zelfs meer toekomst in biologisch dan in gangbaar: "Er is een overaanbod en bio blijft iets speciaals waarmee je je kunt onderscheiden. Wel is het belangrijk dat bedrijven dit goed aanpakken, het is niet niks", besluit hij.

Contact:

Peter Vanlaerhoven
Maasplant BV
Prof. H. v.d. Hoevenstraat 10b
4882 JE Zundert
Tel: 076 597 0800
www.maasplant.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.