
Abonneren
Vacatures
- R&D Trial Manager Vegetables | Team Lead
- Loodsmedewerk(st)ers Groente en Fruit
- Global Sourcing Manager
- Business Unit Manager Importeurs & Exporteurs
- Docent Teelt
- Buying Operations Manager (BOM Process)
- Bestuurslid
- Internationaal accountmanager Duitsland
- Manager Operations Ethiopia
- Quality controller
Top 5 - gisteren
- "Qua kosten zitten biologische champignons aan maximum"
- Robotbouwers willen van biologisch naar gangbaar
- Boeren en tuinders melden zich voor problemen mentale gezondheid
- Amerikaans landbouwministerie biedt steun aan biologische zuivelproducenten
- "Als iedereen een tientje wil betalen voor een zakje van vijf tulpenbollen, dan ben ik morgen biologisch"
Top 5 - afgelopen week
- In memoriam Harmen Peters
- René Groenen en Gineke de Graaf nemen afscheid van biologisch-dynamische boerderij De Beersche Hoeve
- Fotoreportage: Bio-producenten op PLMA 2023
- "Diversiteit is altijd beter dan een monocultuur"
- Meer natuur, beter voor dierenwelzijn: maar boer Gerjo Koskamp kan het niet alleen
Top 5 - afgelopen maand
Consumenten relatief positief over gentech-groente en -fruit voor oplossing gezondheidsproblemen
Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen UR dat binnenkort gepubliceerd wordt in het wetenschappelijke tijdschrift Food Quality and Preference. Als consumenten kunnen kiezen tussen extra gezonde voeding van planten die genetisch gemodificeerd zijn en van planten die via kruisingen ontwikkeld zijn, hebben ze wel een duidelijke voorkeur voor de laatste.
Het Nederlandse publiek denkt genuanceerd over genetisch gemodificeerde planten. Dat komt naar voren in onderzoek en in de maatschappelijke discussie. Niet alle genetisch gemodificeerde planten worden even negatief ontvangen. Het Wageningse team onderzocht of groente en fruit dat dankzij genetische modificatie minder ziekteverschijnselen zou veroorzaken, positief ontvangen zou worden door consumenten.
Voor het onderzoek werd de mening gevraagd van twee groepen mensen: mensen mét en mensen zónder appelallergie, een allergie die in Europa veel voorkomt. Beide groepen werd gevraagd naar hun mening over verschillende types van in de toekomst te ontwikkelen appelrassen, zoals rassen met verhoogde milieuvriendelijkheid, wel of niet genetisch gemodificeerd, wel- of niet met extra gezonde inhoudsstoffen, en appels die met genen van de appel zelf hypoallergeen zijn gemaakt.
Als het gaat om extra milieuvriendelijke appels, hebben beide groepen consumenten met en zonder appelallergie dezelfde mening. Ze zijn dan gematigd positief over gentech-appels, maar geven de voorkeur aan appelrassen die via kruisingen ontwikkeld zijn.
Voor appels met minder allergenen was dat anders. Vooral consumenten die zélf last hebben van appelallergie zijn positief over appels die minder allergische reacties veroorzaken. Ze hebben een voorkeur voor appels die door kruisingen zijn ontwikkeld, maar hypoallergene appels die via gentech ontwikkeld zijn, vinden zij ook aantrekkelijk. Gentech-appels die voorzien zijn van extra appelgenen scoren daarbij iets positiever dan gentech-appels waarbij extra genen van andere plantensoorten zijn ingebouwd.
Bron: Wageningen UR
Publicatiedatum:
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2023-05-31 "Qua kosten zitten biologische champignons aan maximum"
- 2023-05-31 De Générose: nieuwe biologische 100% Franse tomaat
- 2023-05-31 "We hebben nog nooit zo vroeg zo veel biologische peren vast hoeven leggen voor komend seizoen"
- 2023-05-30 Stadsbestuur Lier oogst zelf bio-groenten voor goede doelen
- 2023-05-30 "Oog houden voor individuele uitdagingen, zodat telers geen nummer worden"
- 2023-05-30 Het geheim van Gisele Bündchen? Lokaal en biologisch eten
- 2023-05-26 Consumenten in Beieren kopen ondanks inflatie regionale en biologische producten
- 2023-05-26 Jonge zeewierondernemers presenteren duurzame innovaties op Wereld Oceanen Dag
- 2023-05-26 René Groenen en Gineke de Graaf nemen afscheid van biologisch-dynamische boerderij De Beersche Hoeve
- 2023-05-26 Moestuinseizoen van start bij Landgoed Huis Sevenaer
- 2023-05-25 "In Scandinavië zien we nu bio-kasgroententelers weer terugschakelen naar conventioneel"
- 2023-05-25 "Op weg naar emissieloos stikstofgebruik in de fruitteelt"
- 2023-05-25 "Wij importeren nu meer biologische abrikozen uit Spanje dan uit Italië"
- 2023-05-24 Frans pakstation voor biologische sjalotten officieel geopend
- 2023-05-24 "Vanaf maart verloopt de afzet bio-fruit vlotter"
- 2023-05-24 Meer dan 7.000 km2 overstroomd in Emilia Romagna
- 2023-05-23 Komkommer nog altijd 'slechts' een dubbeltje, wel herstel biokomkommer
- 2023-05-23 "Met EKO is 15% biologische landbouw in Nederland haalbaar"
- 2023-05-23 Demeter-appelenhandelaar Bio-Obst Augustin betrekt nieuw pakstation
- 2023-05-23 Proeven met bio-frambozen die klaar zijn voor de toekomst