Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

'Veel hogere wintsmarges voor bio-appelhandelaren in VS'

Tussen 2005 en 2008 is de verkoop van biologische voedingsmiddelen met 53 procent gestegen. Professor Timothy Richards van de universiteit van Arizona heeft bekeken wat dit voor gevolgen had voor de situatie op de markt. "De vraag naar biologische groente en fruit is in een veel sneller tempo gegroeid dan de productie aankon", aldus Richards. "Daarom was het lastig om een voldoende aanbod te garanderen, dit leidde tot hoge prijzen.

In de studie werd ook de situatie rondom in Washington geteelde appelen betrokken. Niet geheel verrassend bleek dat de prijzen voor de meeste biologische appelen veel hoger waren dan van de conventionele appelen. Wel hebben de leveranciers van bio-appelen meer macht op de markt en ze kunnen een hogere winstmarge verkrijgen dan leveranciers van de 'gewone' appelen. "Dit ondersteunt ons idee dat het aanbodtekort juist leidt tot een verbetering van de onderhandelingspositie van de appelhandelaren", aldus Richards.

Onderzoek toont aan dat winkeliers slechts 7,4 procent verdienen op de winstmarges van biologische appelen, tegenover 75,3 procent op reguliere appelen. "Er blijft dus veel geld over voor de leveranciers. Dit besef verleidt steeds meer Amerikaanse leveranciers om biologisch te gaan telen."

De prijzen begonnen ook te dalen nadat Walmart biologische levensmiddelen is gaan verkopen. "Dit alles bij elkaar betekent volgens ons dat de prijzen binnenkort geen obstakel meer zullen zijn voor consumenten die biologische producten willen kopen." Wel kunnen buitenlandse leveranciers voor wat betreft de hoge winstmarges roet in het eten gooien, zij zien het grote winstpotentieel ook volgens de professor. Daar komt bij dat dit voor problemen kan zorgen omtrent de voedselveiligheid. "Hier moet dus goed naar gekeken worden tijdens discussies over de biologische productie", besluit de professor.