Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zonnecollectoren geïnstalleerd die verwarming en airco kunnen vervangen

De Nederlandse fabrikant HR Solar heeft een gebouw voorzien van zonnecollectoren die niet alleen warmte leveren in de winter, maar in de zomer ook energie om te koelen.

Het bedrijf plaatste op een bedrijfspand van JS Laadtechniek in Barendrecht 36 zonnecollectoren met een thermisch piekvermogen van 70 kW. Deze verwarmen het pand via vloerverwarming als het buiten koud is. Op warme dagen, wanneer normaal gesproken de airconditioning zou worden ingeschakeld, drijft de warmte van de collectoren een adsorptiekoelmachine aan van 8 kW.

De machine bevat een reservoir waaruit water verdampt door de toegevoerde warmte. Het overblijvende water koelt hierdoor af en is te gebruiken voor koeling van het gebouw. De waterdamp wordt opgenomen door silicagel. Als de gel is verzadigd, zorgt de warmte van de zonnecollectoren ervoor dat die weer opdroogt en zo zijn werking terugkrijgt. Het water wordt weer vloeibaar in een condensor en gaat terug naar het reservoir.

Het adsorptiekoelsysteem vervangt een conventionele airconditioning, waardoor het energiegebruik van het gebouw omlaaggaat. Met het project test HR Solar het principe in een praktijksituatie. "We willen hiervan leren hoe de systemen het best zijn toe te passen. Kloppen de theoretische vermogens die de fabrikant geeft, wel in een praktijksituatie?", laat ingenieur Luuk Tetteroo van HR Solar weten.

Het gebruik van zonnewarmte om te koelen is logischer dan op het eerste gezicht lijkt: in perioden dat de zon het meeste schijnt, is ook de vraag naar koeling ook het grootst.

Bron: De Ingenieur
Publicatiedatum: