"Eind 2013 CO2-neutraal produceren"

Minister Verburg opent zonne-energie installatie bij Greenery-teler Boon

Tholen - Demissionair minister Gerda Verburg van LNV heeft maandag bij Greenery-teler Boon van Flevo Vers te Zeewolde een grootschalige zonne-energie installatie in gebruik gesteld. De zonne-energie installatie stelt de teler in staat sperziebonen en spruiten energieneutraal te produceren.


Minister Verburg omringd door de heren Boon

De familie Boon heeft zich de afgelopen maanden samen met partnerorganisaties ingespannen om haar agrarische onderneming duurzamer te maken. Op verschillende daken van schuren zijn zonnepanelen geïnstalleerd. In totaal is een oppervlakte van 2.100 m2 gerealiseerd waarmee ongeveer 270.000 Kwh aan energie per jaar opgewekt kan worden. Dit staat gelijk aan het jaarlijkse elektriciteitsverbruik van 75 tot 90 gezinnen. Dankzij de installatie wordt een CO2-uitstoot van ongeveer 108 ton vermeden.Ongeveer 70 procent van de opgewekte groene stroom wordt gebruikt om de agrarische onderneming van de familie Boon van stroom te voorzien waardoor de sperziebonen en spruiten die de familie Boon teelt, energieneutraal geproduceerd worden. De overige 30 procent van de opgewekte stroom wordt teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. De levensduur van de installatie is minstens 30 jaar. De installatie is deels gefinancierd met subsidie van het Rijk en wordt geëxploiteerd door Horizon Energy B.V.

Klik hier om de videoreportage te bekijken van de presentaties van Jan Teunis Boon, Michel Peek en Gerda Verburg.Minister Verburg noemde het een groot genoegen om bij de Maatschap Boon aanwezig te zijn en verwelkomde de 'Boontjes' dan ook allemaal persoonlijk. "Het is voor dit bedrijf de dag van de waarheid, waarin de grote stap wordt gezet van een nieuw avontuur. Ik ben trots om hier te staan, omdat de Nederlandse land- en tuinbouw een koploperspositie aan het innemen is op het gebied van duurzame energie!"


Jan Teunis Boon, Burgemeester Gorter van Zeewolde, Minister Verburg, Philip Smits en Dirk Duizer.

"Het doel van Flevo Vers is om één van de duurzaamste agrarische ondernemingen in de sector te zijn en te blijven", vertelde Jan Teunis Boon, die het woord voerde namens de maatschap. Want ook vader en oprichter Adri, moeder Sis en broers Erik en Jacob zijn in het bedrijf werkzaam. Naast spruiten en sperziebonen is Flevo Vers actief in aardappelen, uien en wortelen. Daarnaast heeft het bedrijf 238 melkkoeien en is de teelt van biologische producten in een apart bedrijf ondergebracht.


Jan Teunis Boon

"Onze doelstelling is om over drie jaar optimaal gebruik te maken van wind- en zonne-energie, mest en reststromen. De ingebruikname van de zonnepanelen is een belangrijke stap in het bereiken van deze doelstelling. Door het implementeren van de zonnecollectoren, biogasinstallatie en het nieuwe windmolenpark is Flevo Vers in staat om eind 2013 CO2-neutraal te produceren", vertelde Jan Teunis het aanwezige publiek.


Michel Peek van Horizon Energy BV

Vervolgens vertelde commercieel directeur Michel Peek van Horizon Energy BV over de zonne-energie installatie die bij Maatschap Boon is geplaatst. "Het is de grootste installatie binnen de landbouw en één van de grotere in Nederland", vertelde Peek trots. Hij zag grote groeipotentie voor zonne-energie in de landbouw. "Boon verhuurt de daken en hoeft zelf niets te investeren. De landbouwer hoeft feitelijk niets te doen, want al het werk wordt uit handen genomen en de landbouwer vergroent zich op langer termijn. Ik wens de maatschap Boon dan ook veel succes met hun duurzame bedrijf en de nieuwe zonne-energie installatie en wij zijn gelukkig dat wij dit bij jullie hebben mogen realiseren."

Klik hier om de videoreportage te bekijken van de presentaties van Gerda Verburg, Jan Teunis Boon.

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven