Marktbericht Eko granen van CZAV

Door de sterk wisselende weeromstandigheden schuift de oogst van de wintergranen op. Ook de zomergranen zijn versneld afgerijpt en op dit moment zijn de meeste percelen oogstrijp. De weersvoorspellingen geven onverminderd weinig hoop op ideaal oogstweer.

Kijk uit voor schot in EKO tarwe

Van de aangevoerde Eko granen is de kwaliteit tot nu toe nog vrij redelijk. Het grootste deel Eko graan is zomertarwe wat voor 95 procent nog op stam staat. De kwaliteitsanalyses van de eerste aangevoerde Eko granen geven een redelijk goede kwaliteit aan. Echter het gemiddelde valgetal bij de Eko tarwe is wel lager dan het meerjarige gemiddelde. Dit duidt erop dat de kiemrust (schotgevoeligheid) van de zomertarwe dit jaar aanmerkelijk korter is dan andere jaren. Dit geeft aan dat er met de oogst niet langer moet worden gewacht dan strikt noodzakelijk.

Hoger rendement met hogere droogkosten

In een eerder bericht hebben we aangegeven dat het behoud van de kwaliteit een hoger rendement geeft wanneer er tot een bepaald niveau droogkosten wordt geaccepteerd.

Een rekenvoorbeeld

Wanneer er met 20 procent vocht geoogst moet worden om de bakkwaliteit veilig te stellen dan zijn de droogkosten: 18,25 euro/ton. De gemiddelde bakpremie over de afgelopen 3 jaar was ca. 45 euro/ton.

Wordt de tarwe geoogst op het moment dat er volop schot aanwezig is, dan betekent dit naast het verlies aan korrelgewicht (de gevoerde kiem heeft het meellichaam nodig om te groeien) ook een verlies aan korrels omdat de gekiemde korrels door het lagere gewicht van de korrels worden uitgezeefd.

Voor vragen kan contact opgenomen worden met het kantoor van CZAV in Wemeldinge (0113-629000).

Bron: CZAV, 13-08-10

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.